/ Proiecte de casa / Blog / Plansee din beton armat – Clasificare si reguli esentiale de urmat

Plansee din beton armat – Clasificare si reguli esentiale de urmat

Plansee-din-beton-armat-Clasificare-si-reguli-esentiale-de-urmat-min-592x444

Planseele sunt parti componente ale unei cladiri, care au rolul de a o delimita la ultimul nivel sau de a o imparti pe verticala, pe mai multe niveluri. De-a lungul timpului au fost folosite mai multe solutii tehnice si materiale de constructii, insa, in ultimul secol, a fost preferat betonul armat, deoarece ofera rezistenta optima, are un pret accesibil si poate fi implementat prin folosirea unor solutii tehnice la indemana. Fiind componente structurale de baza ale cladirii si avand, de regula, o greutate apreciabila, construirea lor trebuie sa fie realizata cu multa grija, prin urmarirea intocmai a planurilor arhitectului si prin folosirea unor materiale de calitate, pentru a nu aparea situatii dezastruoase, cu urmari foarte grave. 

In articolul de mai jos vei afla cate tipuri de plansee de beton exista si care sunt avantajele si dezavantajele ce pot influenta alegerea unei solutii de constructii. De asemenea, vei descoperi ce reguli de baza trebuie sa urmezi in asa fel incat planseul construit sa reziste in timp, chiar daca este supus unor evenimente imprevizibile, precum cutremurele.

Cuprins  hide 

 

 

Tipuri de plansee din beton armat: avantaje si dezavantaje

Planseele din beton armat sunt preferate de cei mai multi constructori, deoarece se preteaza in aproape orice situatie si sunt foarte rezistente in timp, existand modele realizate acum mai mult de 100 de ani si care nu dau semne de uzura. Majoritatea planseelor din beton armat sunt orizontale, dar exista si solutia realizarii unora in panta. Functiile plafonului sunt multiple:

  • Izolarea termica;
  • Izolarea fonica;
  • Izolarea hidrofuga;
  • Compartimentarea pe verticala a cladirilor inalte.

Din multitudinea solutiilor utilizate in domeniul constructiilor se evidentiaza trei, prin frecventa folosirii si usurinta implementarii sistemelor. 

  • Planseul simplu din beton armat este cea mai intalnita solutie, prezentandu-se sub forma unei placi simple, sprijinite pe pereti sau pe stalpi. Armatura este dubla, una in partea de jos si una in partea de sus, fiind ancorata pe grinzi si centuri. Are ca avantaj greutatea relativ mica, ceea ce duce la o investitie accesibila. Ca dezavantaje sunt de mentionat imposibilitatea utilizarii in cladirile cu deschideri mari si pericolul strapungerii in zona stalpilor de sustinere. Pentru realizarea unui planseu de calitate se recomanda o grosime minima de 150 mm;
  • Planseul din beton prefabricat cu gauri se face prin montarea unor piese construite anterior. Piesele prefabricate au in structura goluri care usureaza structura si ofera o izolare termica mai buna. Alte avantaje sunt posibilitatea montarii, chiar si la temperaturi de sub zero grade si rapiditatea implementarii sistemului. Un dezavantaj este costul mai mare decat in cazul celui clasic;
  • Planseul din beton cu boltari este o solutie care imbina planseul prefabricat cu cel turnat. Se realizeaza prin montarea unor grinzi prefabricate, peste care se asaza boltari speciali. Sistemul va deveni de tip monolit prin turnarea unui strat de beton peste caramizile plasate pe grinzi. Acest tip de planseu se monteaza foarte rapid, fara necesitatea mainii de lucru specializate, dar este mai scump comparativ cu celelalte doua solutii.

Plansee din beton armat: reguli obligatorii de implementat in construirea unui astfel de planseu

Cei ce isi doresc sa ridice constructia unei case cu etaj sau a unui spatiu comercial cu ajutorul planseelor din beton armat trebuie sa tina cont de cateva reguli obligatorii, pentru a realiza o fundatie rezistenta:

plansee-min

  • Dimensiunile plafonului trebuie sa fie stabilite de catre un proiectant priceput, care va tine cont de deschidere si de incarcare. Se recomanda apelarea la o firma cu experienta, care ofera consultanta si dupa realizarea proiectarii, prin supravegherea implementarii solutiilor tehnice;
  • Compactarea betonului dupa turnare este obligatorie pentru eliminarea golurilor de aer care ar putea sa afecteze structura de rezistenta. A nu se uita ca betonul compactat va avea grosimea mai mica decat cel necompactat, asadar trebuie sa se ia in calcul si acest lucru la turnarea sa;
  • Dupa turnare, betonul va fi tratat prin udare minimum 7 zile, urmat de acoperirea suprafetei cu un material de protectie care sa impiedice evaporarea apei si aparitia unor fisuri de contractie. Stropirile se fac regulat, in functie de temperatura exterioara, la intervale de 2-6 ore. Nu se va realiza stropirea cu apa daca temperaturile exterioare sunt sub 5 grade Celsius.

In concluzie, planseul din beton armat reprezinta cea mai buna solutie pentru finalizarea unei constructii, insa trebuie sa fie luate anumite precautii, pentru a se evita aparitia unor probleme structurale, cu potential periculos. 

 

Surse foto: Shutterstock.com

Contacteaza-ne
Lucram de luni - vineri : 08.00 - 21.00 sambata : 10.00 - 16.00
Proiectare
0736.480.048
Executie
0728.873.254
Chat Online
Incepeti un chat
Scrie-ne
office@hauze.ro
Blogul nostru
Proiecte case mici - idei de amenajare pentru Paște
Sezonul primăvăratic a sosit deja, iar sărbătorile pascale bat la ușă, ceea ce înseamnă că amenajarea unor proiecte case mici trebuie adaptată în consecință. Cum anume?
Citeste mai mult
29 Martie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte de case - tendințe în amenajarea livingului 2024
Pentru anul 2024 au fost propuse deja câteva tendințe pentru a conferi livingului o notă personalizată. Minimalismul își face loc, influențele scandinave sunt ...
Citeste mai mult
27 Februarie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiect casa de Valentine’s Day - idei de amenajare
Cum poți sărbători mai bine ziua îndrăgostiților (14 februarie) dacă nu prin amenajarea unui proiect casa? Într-adevăr, nimic nu se compară cu o cină romantică ...
Citeste mai mult
29 Ianuarie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case - Tendințe în design interior pentru 2024
Vrei să obții un proiect casa desăvârșit, în pas cu noile reguli de amenajare interioară? Nu-i deloc dificil - tot ce trebuie să faci este să urmezi tendințele anului 2024.
Citeste mai mult
21 Decembrie 2023
Arh. Tudor Balanoiu