Momentul in care vei incepe sa vezi cum se ridica noua ta casa este foarte aproape. Ai facut toate planurile, ai ales locatia ideala, ai socotit foarte bine costurile pentru constructie, iar arhitectul ti-a prezentat un proiect pe care l-ai ales din toata inima. Totul e conform visurilor tale. Mai trebuie doar sa chemi echipa de constructori aleasa si sa treci la partea practica.
Inainte sa ajugi la asta, insa, mai ai un pas de facut pana la prima sapatura pentru fundatie pe terenul tau: obtinerea autorizatiei de construire. Chiar daca, din cauza birocratiei, acest lucru poate suna destul de neplacut, este un pas necesar pentru a respecta legea in domeniul constructiilor si evitarea problemele ulterioare, ori chiar amenzile.
Prin urmare, ti-am pregatit un mic ghid de indrumare, in care vei afla cateva notiuni despre pasii pe care trebuie sa-i parcurgi si ce acte trebuie sa ai pentru a obtine si acest ultim document inainte ca proiectul casei tale sa inceapa sa prinda viata.
Te-ai putea intreba de ce mai ai nevoie de inca o multime de avize daca deja ai un plan de constructie al casei tale de la arhitect si de ce nu te poti apuca imediat de treaba. Nu ar trebui sa te grabesti, insa, deoarece ai putea sa te lovesti mai tarziu de unele probleme si de sanctiuni destul de mari.
De ce ai nevoie, totusi, de o autorizatie de construire pentru a incepe sa-ti realizezi proiectul casei cu parter sau cu etaj? Raspunsul este unul destul de simplu: pentru a exista o ordine in locul haosului potential ce ar aparea daca fiecare ar construi dupa cum ar vrea, fara sa respecte nicio regula. Daca acest lucru s-ar intampla, in scurt timp, teritoriul tarii ar deveni un amestec de diverse constructii amplasate intr-o dezordine absoluta.
De aceea, Legea 51 din 1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile si actualizarile ulterioare, prevede chiar din primul articol ca inceperea lucrarilor de constructie este permisa doar dupa ce se emite o autorizatie in acest sens la cererea proprietarului terenului pe care este proiectata casa sau alt tip de imobil. Nu uita, de asemenea, ca terenul pe care construiesti trebuie sa fie, in prealabil, identificabil prin numar cadastral, adica intabularea sa fie deja facuta.
Orice autorizatie de construire, fie ca este vorba de o casa, fie ca este vorba de un imobil cu alta destinatie decat locuitul, se elibereaza de catre primaria localitatii pe raza careia se afla terenul.
Pentru a retine mai usor etapele procesului de obtinere a acestui act, l-am impartit in cativa pasi esentiali care trebuie indepliniti intocmai, dupa cum urmeaza:
C.U. poate fi solicitat de tine, in calitate de proprietar, sau de firma de constructii pe care ai angajat-o sa ridice casa. In cuprinsul acestui act se pot gasi detalii importanta privind pozitionarea casei pe teren, dimensiunile acesteia, coeficientii de ocupare a terenului, precum si alte amanunte impuse de autoritatea locala si care trebuie respectate de constructori.
De asemenea, in CU vei gasi si o lista curpinzatoare a avizelor si acordurilor pe care trebuie sa le obtii de la diverse alte autoritati sau companii, cum ar fi cele privind mediul sau bransamentele la utilitati si comunicatii.
D.T.A.C. se inainteaza spre aprobare Inspectiei de Stat in Constructii in doua exemplare originale, iar, in final, un exemplar va ramane la aceasta institutie, pe cand celalalt iti va fi returnat cu viza pe fiecare foaie spre a nu putea fi schimbat.
In final, trebuie sa mai retii ca autorizarea de construire are un termen clar precizat de emitere de 30 de zile de la data depunerii documentației complete, iar valabilitatea acesteia este stabilita de autoritatea emitenta si nu poate fi mai mare de 24 de luni de la data emiterii.
Sursa foto: shutterstock.com