/ Proiecte de casa / Blog / Ce inseamna casa la rosu – specificatii tehnice si etapele ulterioare ale constructiei

Ce inseamna casa la rosu – specificatii tehnice si etapele ulterioare ale constructiei

Ce-inseamna-casa-la-rosu-specificatii-tehnice-si-etapele-ulterioare-ale-constuctiei

Etapele de constructie ale unei case sunt extrem de complexe si trebuie sa fie realizate de o echipa profesionista ce pune accentul pe calitate, nu pe cantitate. Daca ti-ai propus sa iti construiesti casa mult visata, trebuie sa iei in calcul ajutorul unei firme serioase, care sa iti ofere un proiect complet de arhitectura, ce implica structura, instalatii si cele trei faze indispensabile: DTAC (Documentatie Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Construire), P.Th. (Proiect Tehnic) si faza D.E. (Detalii de Executie).

Cuprins  hide 
 

Ce inseamna casa la rosu

Cu siguranta te-ai intrebat si tu pana acum ce inseamna constructia „la rosu”. Ei bine, acest termen provine de la culoarea caramizilor si se refera la etapa de constructie in care se afla casa. Pe langa caramizi, ea poate fi realizata si din boltari de beton sau lemn, aceeasi sintagma fiind folosita si in acest caz. Intr-o astfel de structura sunt terminate mai multe elemente precum: fundatia, zidurile, structura, scarile si acoperisul. Este foarte important sa intelegi ca o casa de acest tip nu contine ferestre, usi sau instalatii. 

Indiferent daca vrei sa incepi constructia unei case mici sau iti doresti un imobil mare cu parter, etaj si mansarda, apeleaza la o echipa de arhitecti, care sa iti puna la dispozitie o serie de randari, adica imagini realiste care sa iti arate cum va arata casa in exterior si interior si, de asemenea, tarifele si serviciile disponibile.

Casa „la rosu” vs „casa la gri”

Casa „la gri” este etapa urmatoare in constructia proiectului. Aceasta implica instalarea retelelor electrice, montarea tevilor, turnarea sapelor etc. De asemenea, cuprinde realizarea hidroizolatiei si a termoizolatiei interioare si exterioare. De aceea, trebuie sa fie facuta de profesionisti in domeniu, precum zugravi, instalatori si electricieni, pentru ca este o sarcina meticuloasa, de care nu se poate ocupa oricine.

1.-Ce-inseamna-casa-la-rosu-1.1-Casa-„la-rosu-vs-„casa-la-gri

Astfel, in timp ce casa „la rosu” presupune strict realizarea proiectului in sine, ce tine de constructie, cea „la gri” este o etapa mai avansata, care implica cele mai mari costuri.

Casa „la rosu” vs casa „la alb”

Casa „la alb” este ultima etapa a constructiei si se refera la alegerea prizelor, intrerupatoarelor, usilor, instalatiilor sanitare, caloriferelor si a tuturor finisajelor care tin de amenajarea in sine, mai putin mobilierul. Corpurile de iluminat, vopseaua sau tapetul, gresia, faiata sau parchetul sunt alese si achizitionate in aceasta etapa. Practic, te poti muta imediat. Etapa aceasta iti va permite sa amenajezi dupa bunul plac si sa iti personalizezi locuinta asa cum iti doresti.

1.-Ce-inseamna-casa-la-rosu-1.2-Casa-„la-rosu-vs-casa-„la-alb

Ce include constructia la rosu: etapele construirii casei la rosu

Exista 5 etape ale constructiei unei case „la rosu” :

  • Turnarea fundatiei – dupa stabilirea proiectului, trebuie sa te asiguri ca nu exista abateri de la acesta in ceea ce priveste construirea fundatiei, deoarece ea este baza oricarei case.
  • Realizarea zidurilor – in acest stadiu trebuie sa te asiguri ca alegi materiale de calitate si durabile, pentru ca rezistenta sa fie solida si de lunga durata. 
  • Construcita peretilor interiori despartitori – poti alege materiale precum: caramida, boltari sau piatra. Realizarea lor trebuie sa tina cont de intregul proiect deja stabilit si aprobat. 
  • Constructia scarilor interioare – pot fi realizate din metal, lemn sau ciment, dupa preferintele tale si trebuie sa fie atent realizate pentru a se obtine o cale de acces corect proportionata. 
  • Finisarea acoperisului – reprezinta etapa finala si trebuie sa alegi o invelitoare potrivita nevoilor tale. Aceasta poate fi realizata din tabla, sindrila sau tigla. 

Atat timp cat constructorul va executa casa intocmai dupa proiectul de arhitectura, nu vei avea de ce sa iti faci griji cu privire la finalizarea constructiei.

Avantajele si dezavantajele unei case la rosu

Construirea sau achizitionarea unei case „la rosu” cuprinde o serie de avantaje, dar si cateva riscuri de care trebuie sa tii cont. Astfel, pretul redus este primul lucru ce te atrage spre cumpararea unei astfel de constructii. De asemenea, ea se poate amenaja treptat, in cazul in care nu dispui de bani pentru finalizare. Mai mult, te poti decide ce functionalitate va avea fiecare incapere si ce materiale sa folosesti in continuare. 

Un lucru mai putin placut in achizitionarea unei case la rosu consta in lipsa de informatii cu privire la etapele de construire. In anumite cazuri, nu poti sti cu exactitate daca au fost respectate intocmai si cum au decurs. 

Pentru a evita astfel de probleme, este indicat sa incepi chiar tu o constructie de la zero si sa apelezi la o firma de arhitectura ce te poate ajuta in personalizarea viitoarei tale locuinte. 

Asadar, constructia unei case este o sarcina foarte serioasa si trebuie sa iei in calcul o echipa cat mai axata pe calitate. Chiar daca este posibil sa intampini preturi mai mari, cel putin ai certitudinea ca nu vei fi dezamagit de proiectul final. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com.

Contacteaza-ne
Lucram de luni - vineri : 08.00 - 21.00 sambata : 10.00 - 16.00
Proiectare
0736.480.048
Executie
0728.873.254
Chat Online
Incepeti un chat
Scrie-ne
office@hauze.ro
Blogul nostru
Proiecte de case - tendințe în amenajarea livingului 2024
Pentru anul 2024 au fost propuse deja câteva tendințe pentru a conferi livingului o notă personalizată. Minimalismul își face loc, influențele scandinave sunt ...
Citeste mai mult
27 Februarie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiect casa de Valentine’s Day - idei de amenajare
Cum poți sărbători mai bine ziua îndrăgostiților (14 februarie) dacă nu prin amenajarea unui proiect casa? Într-adevăr, nimic nu se compară cu o cină romantică ...
Citeste mai mult
29 Ianuarie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case - Tendințe în design interior pentru 2024
Vrei să obții un proiect casa desăvârșit, în pas cu noile reguli de amenajare interioară? Nu-i deloc dificil - tot ce trebuie să faci este să urmezi tendințele anului 2024.
Citeste mai mult
21 Decembrie 2023
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case - cum amenajăm casa de Crăciun?
Perioada sărbătorilor este aproape, iar amenajarea unor proiecte case nu mai poate aștepta. Decorarea festivă a locuinței creează atmosfera ideală momentelor petrecute ....
Citeste mai mult
29 Noiembrie 2023
Arh. Tudor Balanoiu