/ Proiecte de casa / Blog / Proiect de casa – 5 lucruri pe care trebuie sa le stii

Proiect de casa – 5 lucruri pe care trebuie sa le stii

Constructia noului tau proiect de casa poate fi o experienta atat palpitanta cat si coplesitoare, chiar daca pentru constructor este rutina. Motivul pentru care trebuie sa te implici activ in fiecare aspect al procesului de construire al casei este sa te asiguri ca ajungi sa ai casa visurilor tale.
Construirea noului tau proiect de casa nu poate fi un exercitiu pasiv, deoarece sunt multe decizii pe care trebuie sa le iei, in timp real, pe parcursul santierului. Daca nu esti capabil sau nu doresti sa iei aceste decizii, il vei determina pe constructor sa le ia in locul tau si risti ca noua ta casa sa nu iasa asa cum ti-ai imaginat sau sa nu coste cat ai anticipat. Sunt 5 aspecte pe care trebuie sa le stii si sa le iei in calcul atunci cand construiesti o casa.

Fa-ti calculele

bani la pusculita

Inainte de a incepe sa construiesti o casa noua fa-ti niste calcule sa vezi daca iti permiti sa o finalizezi si sa iasa asa cum ti-ai dorit. Majoritatea proiectelor pentru case ofera un cost de construire estimativ.

Odata ce ai stabilit daca iti poti permite executarea proiectului de casa pe care ti-l doresti si nu dispui de bani cash, mergi la banca pentru a obtine finantarea.

Verifica reputatia constructorului

reputatia constructorului

Sunt multi constructori pe piata, insa nu sunt toti la fel. Fa putina cercetare si verifica care dintre ei au cea mai buna reputatie. Fie ca vei cauta aceste informatii online sau vei primi recomandari din partea familiei sau a prietenilor, afla daca constructorul este cunoscut pentru executarea unor lucrari de calitate, cat si daca respecta termenele de predare.

Construieste cu ideea de a putea vinde

construieste sa vinzi

Chiar daca iti place foarte mult si esti multumit de casa pe care o vei construi, exista o posibilitate ca aceasta sa nu fie ultima casa in care vei locui. Stiind asta, ar trebui sa tii cont de potentiala ei valoare la vanzare. Nu adauga foarte multe dotari suplimentare care sa ridice pretul casei tale fata de pretul zonei si nu alege nimic prea extravagant. Intreaba-te daca caracteristicile pe care vrei sa le alegi sunt atragatoare si pentru alte persoane.

Gandeste verde

solar panel

Asigura-te ca te documentezi astfel incat sa maximizezi efcienta energetica in designul noii tale case. Arhitectul si constructorul se pot asigura ca ferestrele sa fie orientate catre sud astfel incat sa beneficiezi de lumina soarelui cat mai mult pentru a-ti incalzi casa. Ar trebui sa te asiguri ca baile, spalatoria si garajul sunt pozitionate pe partea de nord a casei si sunt dotate cu ferestre mici pentru a reduce pierderea de caldura. Aloca-ti timp pentru a alege sistemele de izolare si aer conditionat cat si aparate electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, chiuvete si toalete cu consum redus de apa. Poti opta si pentru sisteme de reciclare a apelor pluviale in vederea utilizarii lor mai tarziu la udatul gradinii sau panouri solare si fotovoltaice.

Lista cu “lucruri de facut”

lista lucruri de facut

Una dintre fazele finale ale construirii unui proiect de casa, este trecerea prin lista cu lucruri pe care le mai ai de facut. O astfel de lista se intocmeste la finalizarea constructiei si prezinta ce mai trebuie facut sau reparat. Tu si constructorul ar trebui sa intocmiti lista cu o saptamana inainte de finalizarea proiectului, cand faceti o vizita de verificare a stadiului lucrarilor. Ar trebui sa iti faci notite cu fiecare ocazie cand vizitezi santierul sau esti in trecere.

Este o idee buna sa iti rogi arhitectul sa participe la conturarea listei intrucat el poate identifica eventualele lipsuri sau defecte cu mai multa usurinta.

Atunci cand alcatuiesti lista cu lucrurile care mai trebuie facute, tine cont ca acestea se impart de obicei in doua categorii: defecte/minusuri acceptabile si inacceptabile. Defectele acceptabile sunt acelea care intra in limitele tolerantei de construire, sau nesemnificative, care, in general, nu afecteaza calitatea noii case. Pe de alta parte, defectele inacceptabile sunt cele care trebuie revizuite urgent. Aceste probleme afecteaza calitatea casei. O data ce acestea sunt corectate sau remediate se considera ca noua casa este locuibila si poate fi ocupata. Inainte de a incheia proiectul, vei face o ultima inspectie pentru a verifica daca toate lucrurile din lista au fost realizate. Atat timp cat casa a ajuns la un stadiu de finalizare substantial, ar trebui sa poti face demersuri catre finalizarea proiectului chiar daca inca nu este gata in intregime, astfel incat sa iti poti obtine receptia finala a constructiei.

Asigura-te de realizarea aspectelor din lista cu ce trebuie facut printr-un angajament scris fata de constructor. Astfel te vei putea muta in noua ta casa in timp ce ii soliciti constructorului sa finalizeze ceea ce este inregistrat in lista. Punerea in aplicare a listei marcheaza un moment palpitant din procesul de construire intrucat casa ta este aproape gata! Aminteste-ti sa nu te entuziasmezi prea tare si sa nu treci cu vederea anumite aspecte din lista, pentru ca nu vrei sa regreti mai tarziu ca nu ai acordat suficient timp pentru a remedia eventualele probleme. Succes!

Contacteaza-ne
Lucram de luni - vineri : 08.00 - 21.00 sambata : 10.00 - 16.00
Proiectare
0736.480.048
Executie
0728.873.254
Chat Online
Incepeti un chat
Scrie-ne
office@hauze.ro
Blogul nostru
Proiect casa - cum amenajezi grădina iarna?
Orice model de proiect casa trebuie să ofere un echilibru perfect între estetică și funcționalitate. Grădina este locul în care te poți retrage pentru a-ți reîncărca bateriile.
Citeste mai mult
31 Octombrie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Top cele mai ciudate proiecte case
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai bizare proiecte case construite vreodată? În materie de amenajare și proiectare, creativitatea este cel mai important element.
Citeste mai mult
27 Septembrie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case sustenabile - tendințe pentru 2025
Te afli în căutarea unor proiecte case primitoare, dar nu vrei ca investiția să aducă multe pagube naturii înconjurătoare? Locuințele sustenabile au devenit foarte populare.
Citeste mai mult
27 August 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case - cum să organizezi un party în grădină?
Sezonul estival vine în întâmpinarea celor care își doresc să se bucure de experiențe frumoase în compania celor dragi, dar și de proiecte case desăvârșite.
Citeste mai mult
29 Iulie 2024
Arh. Tudor Balanoiu