/ Proiecte de casa / Blog / Proiecte case - noi reglementări în domeniul construcțiilor

Proiecte case - noi reglementări în domeniul construcțiilor

proiecte case

Sursa foto: Freepik

Anul 2023 vine cu noi schimbări în ceea ce privește activitățile de construire a unor proiecte case. Reglementările vizează în principal acordarea autorizației de construcție și a certificatului de urbanism. Autoritățile au discutat necesitatea adoptării Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, care să reunească principalele acte normative din domeniu.

Ce rol are un asemenea cod pentru derularea unor proiecte case, dar și care sunt principalele schimbări propuse vei descoperi în rândurile de mai jos. 

Ce este Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor?

Implementarea noului Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor (CATUC) vine ca o ușurare atât pentru cei dornici să-și definitiveze o casă, cât și pentru specialiști. Prin cod, se stabilesc reguli și proceduri care vizează dezvoltarea și organizarea teritoriului. De asemenea, sunt trasate norme și standarde pentru planificarea urbană, proiectarea, construcția și utilizarea clădirilor.

În mod specific, principalele obiective ale Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor sunt:

  • Planificarea urbană și regională - CATUC stabilește reguli pentru elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului, care definesc destinațiile terenurilor și zonele pentru dezvoltarea urbană, agricolă, industrială sau rezidențială. Scopul principal este de a asigura o dezvoltare durabilă și echilibrată a teritoriului, fără să existe construcții și activități incompatibile.
  • Proceduri de autorizare și reglementări tehnice - Codul definește procedurile și etapele pentru obținerea autorizațiilor de construcție și dezvoltare urbană. Stabilește cerințe și standarde tehnice pentru proiectarea și construcția clădirilor, inclusiv aspecte precum structura, siguranța, eficiența energetică, accesibilitatea și protecția mediului.
  • Protecția patrimoniului și a mediului înconjurător - Prin cod sunt trasate și reglementări pentru protecția și conservarea patrimoniului cultural, natural și construit, precum și măsuri pentru protecția mediului și gestionarea durabilă a resurselor. Sunt stabilite reguli care vizează conservarea monumentelor istorice, precum și aplicarea unor norme cu privire la impactul asupra mediului în procesul de construcție și dezvoltare urbană.

Proiecte case - Care sunt noile schimbări în domeniu?

Aplicarea noului Cod vine cu multe schimbări pentru procesul de execuție a unor proiecte case. Codul unifică cele mai importante legi din domeniu și anume:

  1. Legea nr. 350/2001, care stabilește amenajarea teritoriului și urbanismul;
  2. Legea nr. 50/1991, care reglementează autorizarea derulării lucrărilor de construcții;
  3. Legea nr. 10/1995 care vizează calitatea în construcții.

Este cel mai așteptat document din ultimii 20 de ani, tocmai pentru că oferă o perspectivă coerentă asupra actelor normative aplicabile în domeniu. De asemenea, implementarea codului vine și cu alte schimbări semnificative și anume:

  • Reducerea timpului de așteptare pentru emiterea autorizațiilor de construcție - Dacă până acum trebuia să aștepți aproximativ un an pentru a primi autorizația de construcție, implementarea codului reduce timpul de așteptare la 65 de zile.
  • Eliminarea birocrației - Gata cu drumurile de la o instituție la alta! Codul presupune realizarea unui Registru Național al clădirilor, în format electronic. Prin accesarea sistemului vei putea vizualiza cu ușurință informații despre toate clădirile din România. De asemenea, certificatele de urbanism, avizele și autorizațiile de construcție vor putea fi emise online, fără a mai exista situația supraaglomerării ghișeelor.
  • Sporirea gradului de siguranță - Un cod bine elaborat și implementat stabilește cerințe tehnice și de siguranță pentru orice tip de proiecte case. Este luat în considerare modul în care clădirile sunt proiectate și construite, tocmai pentru a respecta standardele de rezistență structurală, siguranță la incendiu sau siguranță seismică. Prin aplicarea codului, se reduc riscurile de accidentare și degradare prematură a clădirilor.

Ce se poate construi fără autorizație de construcție în 2023?

Ți-ai imaginat vreodată că poți construi o casă fără să fie nevoie de autorizație de construcție? Ei bine, în 2023 un asemenea scenariu este cât se poate de plauzibil. În cadrul articolului 279, alin. (2), lit a) al CATUC este stipulat faptul că pentru proiecte case mici nu ai nevoie de autorizație. Este vorba de acele proiecte unifamiliale exectuate în mediul rural, care au 150 mp. Asemenea construcții pot fi derulate doar cu o înștiințare a primăriei.

Codul nu-i uită nici pe cei care locuiesc în mediul urban. Conform noilor reglementări, poți construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară, fără a fi nevoie să aștepți după autorizația de construire. Ba mai mult, cei care locuiesc la bloc își pot închide balcoanele sau terasele.

Totuși, pentru a evita creșterea numărului de clădiri construite fără autorizație, autoritățile au hotărât să introducă o autorizație de regularizare. Locuința, indiferent că e vorba de proiecte case mici sau mari, va trebui să respecte toate procedurile juridice.

Ce se întâmplă dacă optezi pentru proiecte case fără autorizație de construcție?

Dacă ai optat pentru proiecte case mici sau de mari dimensiuni care nu au autorizație de construire, riscurile la care te expui sunt numeroase.

În primul rând poți fi sancționat cu amenzi cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei.

  • Activitățile de construire pot fi suspendate până la obținerea avizelor și a autorizației.
  • În lipsa intabulării imobilului, nu vei putea avea drept deplin asupra construcției respective.

Ești în căutarea unor proiecte case? Apelează la o echipă de specialiști în domeniu și asigură-te că toate normele sunt respectate întocmai!

Contacteaza-ne
Lucram de luni - vineri : 08.00 - 21.00 sambata : 10.00 - 16.00
Proiectare
0736.480.048
Executie
0728.873.254
Chat Online
Incepeti un chat
Scrie-ne
office@hauze.ro
Blogul nostru
Proiect casa - cum amenajezi grădina iarna?
Orice model de proiect casa trebuie să ofere un echilibru perfect între estetică și funcționalitate. Grădina este locul în care te poți retrage pentru a-ți reîncărca bateriile.
Citeste mai mult
31 Octombrie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Top cele mai ciudate proiecte case
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai bizare proiecte case construite vreodată? În materie de amenajare și proiectare, creativitatea este cel mai important element.
Citeste mai mult
27 Septembrie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case sustenabile - tendințe pentru 2025
Te afli în căutarea unor proiecte case primitoare, dar nu vrei ca investiția să aducă multe pagube naturii înconjurătoare? Locuințele sustenabile au devenit foarte populare.
Citeste mai mult
27 August 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case - cum să organizezi un party în grădină?
Sezonul estival vine în întâmpinarea celor care își doresc să se bucure de experiențe frumoase în compania celor dragi, dar și de proiecte case desăvârșite.
Citeste mai mult
29 Iulie 2024
Arh. Tudor Balanoiu