Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le primim, uneori chiar de mai multe ori pe zi, este: acesta casa se incadreaza pe terenul meu? Este o intrebare importanta, de fapt una dintre cele mai importante intrebari la care trebuie sa raspundem.
Construirea casei visurilor tale este unul dintre cele mai incitante lucruri pe care le poti face. Noi, cei de la Hauze.ro, suntem aici pentru a te ajuta sa alegi planurile unei case potrivite, ca mai apoi sa le putem personaliza dupa propriul tau stil si nevoi.
Cand te afli in faza incipienta a alegerii unui plan, este usor sa te pierzi in detalii referiotare la dormitorul matrimonial, sau unde vei amplasa bufetul vintage pe care il adori, sau care va fi dispunerea bucatariei astfel incat sa-ti permita sa socializezi in timp ce pregatesti masa. Toate acestea sunt aspecte importante si iti promitem ca le vom lua pe rand.
Pentru inceput, iata cateva intrebari pentru care este important sa raspunzi inainte de a te apuca sa cauti planurile ideale:
Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa stabilesti care este latimea si lungimea cladirii ce poate fi construita pe teren. De aici, ne putem da seama ce planuri se incadreaza sau nu. Este posibil sa se poata ajusta planurile prin lungire, scurtare sau chiar latire, dar mai intai trebuie cunoscuta suprafata pe care se poate construi.
Inainte de a incepe sa modificam un plan, este necesar sa se stabileasca amprenta la sol a locuintei si a celorlalte structuri ce vor fi construite pe teren, cum ar fi un garaj separat. Pe ce procent din suprafata terenului se poate construi? Aceste detalii sunt impuse de reglementarile locale, care stabilesc retragerile specifice de la strada si vecini.
Este posibil sa fii conditionat de limitele fata de vecini, pe mai multe parti ale lotului. Odata ce avem aceste raspunsuri, avem o amprenta la sol sau un spatiu ce poate fi utilizat, pe care se poate amplasa casa.
Panta pe care o are in mod natural terenul poate face diferenta majora in modalitatea de ampasare a casei. Prin intelegerea unghiului unei pante de exemplu, poti determina daca poti avea un subsol care sa beneficieze de lumina naturala. Putem amplasa ferestre in subsol pentru a permite luminii sa patrunda in interior.
Prin prisma pantei se va determina si amplasarea casei si a garajului. Este posibil ca un garaj in subsol sa fie cea mai buna abordare. Sau amplasarea aleii pe o parte a casei si a garajului in spatele acesteia sa fie abordarea optima.
Odata ce am stabilit care este suprafata pe care se poate construi, restrictiile si provocarile impuse de panta, este momentul pentru pozitionarea casei pe teren. In acest moment te vom intreba despre stilul tau de viata. Iti place sa iti patrunda soarele in dormitorul matrimonial sau in bucatarie de dimineata? Sau ai prefera ca dormitorul matrimonial sa ramana in umbra dimineata, astfel incat sa nu iti deranjeze somnul? Pentru eficienta energetica si imbunatatirea confortului, vom orienta casa pe teren astfel incat lumina soarelui sa incalzeasca pe parcursul zilei zonele cele mai utilizate si sa optimizam fluxul natural de aer necesar pentru incalzire sau racire.
Un plan de garaj pentru doua autovehicule ocupa in jur de 30 mp, ceea ce inseamna o suprafata considerabila, mai ales in cazul unui teren cu dimensiuni reduse. Si nu numai amplasarea garajului ocupa spatiu, ci si aleea de acces catre el. Asadar, acesta este unul dintre primele aspecte de design pe care trebuie sa le strabilesti.
Aplasarea garajului de asemnea impune si pozitionarea celei de-a doua intrari in casa. Obisnuiesti sa aduci cumparaturile in casa prin garaj? Tu sau copiii tai ajungeti acasa cu hainele si incaltamintea murdare si vrei sa treci printr-o zona tampon inainte de a intra in zona centrala a casei? In acest caz, vom alege un plan cu garajul in proximitatea spatiului tehnic/spalatoriei , a bucatariei si a zonei de zi, mai degraba decat unul amplasat in spatele terenului, la o distanta considerabila fata de intrarea in casa.
Daca suprafata terenului iti permite, poti adauga un spatiu de locuit suplimentar deasupra garajului, de exemplu. Spatiul poate fi conectat la casa pricipala printr-un palier intermediar. Acest spatiu poate fi utilizat pentru oaspeti, ca birou, spatiu de lucru, spatiu de inchiriat sau chiar apartament pentru un tanar adult.
Oricare ar fi utilitatea, prin construirea acestui spatiu adiacent creezi un spatiu intim si la distanta fata de zona principala de locuit. Utilitatea pe care doresti sa o atribui acestuia va determina de unde se realizeaza accesul- din curte sau din casa. In cazul in care doresti sa utilizezi spatiul pentru birou/ punct de lucru sau pentru inchiriat este mai usor sa il construiesti separat de casa, astfel incat sa poti separa loturile, in cazul in care iti doresti. In acest caz, ar trebui sa te consulti cu o persoana specializata in domeniu, care sa te sfatuiasca cum anume sa procedezi.
In anumite zone sunt terenuri inclinate sau in panta, in cazul carora diferenta de nivel intre cota strazii si cea a parterului casei poate sa fie de cel putin 2 metri, ceea ce creaza oportunitatea amplasarii garajului si a parcarii sub casa. Un astfel de garaj poate fi amplasat fix sub casa sau accesat prin lateral. In majoritatea cazurilor acesta se pozitioneaza in spatele intrarii astfel incat sa fie ascuns. Adesea poate crea un mic adapost in fata garajului, minimalizand existenta lui si punand accentul pe intrare sau pe intreaga arhitectura a casei.