/ Proiecte de casa / Blog / Incalzire in pardoseala sau radiatoare?

Incalzire in pardoseala sau radiatoare?

 

In acest articol vom discuta despre diferentele majore dintre incalzirea prin pardoseala si sistemul  cu calorifere a unei locuinte. Acestea pot fi sumarizate in 5 aspecte principale:

  • Distributia caldurii
  • Comfort si calitatea aerului
  • Economie de pret
  • Estetica
  • Incalzire pe zone

Incalzirea centralizata cu calorifere a fost introdusa in jurul anilor 1930 si a fost utilizata de atunci ca modalitate principala de incalzire a caselor, ramanand in mare parte neschimbata in ultimii 80 de ani. In ultima perioada, incalzirea prin pardoseala reprezinta o alternativa, oferind confort incomparabil si lux.

In continuare, iti prezentam o comparatie a celor doua sisteme si explicatia pentru care consideram ca incalzirea prin pardoseala este cea mai buna solutie pentru incalzirea unei locuinte.

Incalzire in pardoseala

Distributia caldurii

Alegerea pe care o faci in privinta sistemului de incalzire determina modelul prin care caldura este distribuita. Incalzirea prin pardoseala produce caldura radianta care iti da senzatia de cald. Termenul de incalzire radianta este utilizat pentru ca radiatia este responsabila pentru o proportie semnificativa din confortul termic obtinut de aceasta forma de incalzire.

Caloriferele functioneaza prin incalzirea aerului dimprejurul lor prin convectie. Aerul incalzit de radiator se ridica catre plafon si odata ce s-a racit, coboara catre nivelul  podelei pentru a fi incalzit din nou de catre radiator, prin convectie. Astfel se creaza un flux inevitabil de aer cald si rece, puncte calde si reci in functie de pozitia in care sunt amplasate caloriferele.

Caldura este distribuita in mod diferit de fiecare dintre cele doua sisteme de incalzire. In aceasta imagine este comparata incalzirea radianta prin pardoseala cu incalzirea neuniforma generata de un sistem cu radiatoare. In timp ce in unele zone dureaza mai mult sa se incalzeasca cu radiatoare, altele sunt supraincalzite, zonele calde si reci reduc nivelul de confort termic dorit.

Eficienta si confortul sistemelor de incalzire

Modalitatea prin care este distribuita caldura impacteaza eficienta si confortul oferit de sistemul de incalzire. Caldura radianta incalzeste in mod direct obiectelele si mentine nivelul de umezeala din incapere, pe cand incalzirea prin convectie are tendinta de a reduce umiditatea, ceea ce poate determina  ca atmosfera din camera sa se simta apasatoare. Daca este incalzita toata suprafata podelei, unei camere, atunci caldura radianta ofera o incalzire uniforma, pe cand incalzirea conventionala incalzeste initial o zona  ca mai apoi sa dureze ca aerul sa circule prin incapere pentru a ajunge la nivelul de confort dorit. Cresterea temperaturii aerului cu ajutorul sistemului conventional poate produce disconfort si supraincalzire, ce pot duce la reducerea nivelului de oxigen, ca in final sa creeze probleme de respiratie daca aerul este prea cald.

Incalzirea radianta prin pardoseala asigura caldura unde este necesara si reduce riscul de supraincalzire a corpului, fiind cat se poate de aproape de sistemul ideal de incalzire.

Supraincalzirea este ineficienta si scumpa

Caloriferele au aparut ca si obiecte de lux in jurul anilor ’30, dar tind sa supraincalzeasca ceea ce reduce eficienta acestui sistem de incalzire. Astfel ventilatia este adesea necesara, precum deschiderea unei ferestre, astfel pierzandu-se energie in mediul exterior.

Modalitatea de producere a caldurii de catre calorifere genereaza zone calde si reci, insemnand ca daca iti doresti sa iti fie cald la distanta fata de calorifer, trebuie sa maresti temperatura din camera. Aceasta va face ca caloriferele sa produca mai multa caldura si sa reduca zonele reci, dar in acelasi timp sa incalzeasca si mai mult zona din proximitatea lor.  Aceasta supraincalzire inseamna ca la un moment dat temperatura camerei va fi prea ridicata, generand nevoia de a deschide o fereastra pentru a permite aerului proaspat sa patrunda in interior, dar in acelasi timp permitand aerului cald sa iasa, irosind astfel energie si bani. Irosirea energiei este scumpa, astfel supraincalzirea cu 1% poate creste costul cu 8%.

Decorarea casei

Incalzirea prin pardoseala este visul oricarui decorator intrucat nu ocupa loc absolut deloc din suprafata camerei, sursa caldurii fiind in pardoseala.   Sistemele de incalzire cu calorifere sunt adesea voluminoase si trebuie instalate in camere, ceea ce inseamna ca trebuie sa li se aloce spatiu pe pereti pentru instalare. Acest aspect poate fi extrem de problematic, mai ales in spatiile mici precum baile, unde fiecare centimetru este necesar pentru a utiliza eficient spatiul.

Incalzirea prin pardoseala nu restrictioneaza in niciun fel amplasarea mobilierului si nici nu afecteaza  designul casei, spre deosebire de calorifere care sunt cel mai adesea voluminoase si care necesita spatiu efectiv pentru instalare.

Zonificarea – controlul individual al temperaturii in ficare camera

Incalzirea este mai eficienta atunci cand este utilizata pe zone. In majoritatea cazurilor, incalzirea prin pardoseala este impartita pe zone pentru fiecare camera in parte, cu un termostat care sa controleze individual temperatura. Asadar, se suplimenteaza caldura doar in camera in care este nesesar si doar in anumite momente, reducandu-se astfel necesarul de energie utilizat. La polul opus se afla sistemul conventional de incalzire cu radiatoare, care incalzeste in general toata casa deodata, avand la baza un singur termostat central. Asta poate duce la supraincalzirea unor zone si subincalzirea altora in functie de localizarea termostatului si este mai putin eficienta energetic decat incalzirea pe zone individuale.

Poate inlocui incalzirea prin pardoseala incalzirea cu radiatoare?

Este posibila utilizarea incalzirii prin pardoseala in detrimentul celei cu radiatoare in functie de pierderile de caldura pe care le ai, ba chiar se poate renunta in totalitate la radiatoare.

In vederea stabilirii daca poti utiliza un sistem de incalzire prin pardoseala ca si unica forma de incalzire, va trebui sa realizezi un calcul al pierderilor de caldura. Acesta iti va indica daca caldura generata de sistemul prin pardoseala indeplineste nesecarul de caldura al camerei in cauza; maximul de caldura generat trebuie sa fie mai mare decat maximul de caldura pierduta astfel incat sa poata fi generata cantitatea optima de caldura in camera.

In cazul caselor care au deja instalat un sistem clasic de incalzire, te poti intreba daca ar fi indicat sa instalezi un sistem prin pardoseala sau daca sa il imbunatatesti pe cel deja existent prin inlocuirea caloriferelor cu sistem prin pardoseala, intrucat calitatea aerului din locuinta este imbunatatita pentru ca incalzirea cu radioatoare misca aerul,  praful si polenul prin casa. Sistemul de incalzire prin pardoseala emite caldura radianta ceea ce inseamna ca toata lumea din incapere primeste acelasi nivel si uniformitate de caldura.

Sistemul de incalzire prin pardoseala este un sistem modern, ce poate fi instalat atat in casele noi, cat si in cele deja construite.

Contacteaza-ne
Lucram de luni - vineri : 08.00 - 21.00 sambata : 10.00 - 16.00
Proiectare
0736.480.048
Executie
0728.873.254
Chat Online
Incepeti un chat
Scrie-ne
office@hauze.ro
Blogul nostru
Proiecte case mici - idei de amenajare pentru Paște
Sezonul primăvăratic a sosit deja, iar sărbătorile pascale bat la ușă, ceea ce înseamnă că amenajarea unor proiecte case mici trebuie adaptată în consecință. Cum anume?
Citeste mai mult
29 Martie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte de case - tendințe în amenajarea livingului 2024
Pentru anul 2024 au fost propuse deja câteva tendințe pentru a conferi livingului o notă personalizată. Minimalismul își face loc, influențele scandinave sunt ...
Citeste mai mult
27 Februarie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiect casa de Valentine’s Day - idei de amenajare
Cum poți sărbători mai bine ziua îndrăgostiților (14 februarie) dacă nu prin amenajarea unui proiect casa? Într-adevăr, nimic nu se compară cu o cină romantică ...
Citeste mai mult
29 Ianuarie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case - Tendințe în design interior pentru 2024
Vrei să obții un proiect casa desăvârșit, în pas cu noile reguli de amenajare interioară? Nu-i deloc dificil - tot ce trebuie să faci este să urmezi tendințele anului 2024.
Citeste mai mult
21 Decembrie 2023
Arh. Tudor Balanoiu