/ Proiecte de casa / Blog / Cele 4 etape de urmat in construirea unei case

Cele 4 etape de urmat in construirea unei case

4-etape-pentru-construirea-casei

De ce sa-ti bati capul sa-ti construiesti o casa noua?

Raspunsul este simplu: pentru ca te vei asigura ca aceasta indeplineste toate dorintele si nevoile tale, cat si ale familiei tale. Mai mult decat atat, sa locuiesti in ea va fi distractiv si satisfacator.

Chiar daca constructia unei case merita efortul, este un proces complex si provocator prin care trebuie sa treci. Pentru a te asigura ca vei obtine cel mai bun rezultat final, este imperativ necesar sa intelegi procesul constructiei unei case inainte de a incepe efectiv.

Pentru a te ajuta sa demarezi procesul, am pus cap la cap aceasta lista cu activitati de urmat pe care sa le iei in calcul in fiecare etapa a procesului de construire.

Etapa 1: Finantarea

In functie de situatia financiara a fiecarei persoane dormice sa construiasca o casa, sunt mai multe variante ce pot fi utilizate: asigurarea sumei necesare din economii proprii, solicitarea unui credit imobiliar sau a unui credit pentru finantarea partiala a proiectului.

De cati bani ai nevoie?

Desigur, pentru a putea estima cat anume iti permiti sa construiesti trebuie sa stii si sa intelegi care sunt costurile practicate in zona ta. De exemplu, pretul per metru patrat construit incepe de la aproximativ 200 euro si in functie de materialele folosite la finisaje, materialele folosite la construire, eficienta spatiului proiectat (circulatiile si holurile sa fie cat mai mici) etc., poate ajunge si la aproximativ 800 euro.

Pe langa costurile aferente santierului si executiei casei, sunt prezente si alte costuri care trebuie incluse in bugetul pe care il realizezi:

  • costuri aferente proiectarii si designului: ia in calcul ca proiectarea unei case personalizate costa intre 5-10% din costul constructiei. Cu toate acestea, daca incepi cu un plan de casa si soliciti modificari ale acestuia vei plati un procent mai mic.
  • plati ale specialistilor: fiecare proiect este unic, dar majoritatea necesita serviciile unor specialist precum supervizori, geotehnicieni, experti in energie, cadastristi s.m.a.d., iar toti acesti oameni vor trebui sa fie platiti de catre tine.

Taxe: vei fi nevoit sa platesti diferite taxe pentru a obtine aprobarea pentru a construi

  • Pregatirea terenului: echipa de muncitori nu se poate apuca de treaba pana cand terenul nu a fost curatat si pregatit pentru construire. Acest proces poate include activitati precum demolarea, indepartarea molozului, defrisare, terasare, stabilizarea solului sau alte amenajari ale terenului.
  • Costuri primare de constructie: o buna parte din buget va fi utilizata pentru turnarea fundatiei, a trotuarelor, realizarea acoperisului, a teraselor, a sistemului de climatizare, a instalatiilor sanitare si electrice, dar si a finisajelor interioare precum placare cu rigips, vopsit, podele si electrocasnice.
  • Amenajarea peisagistica: de la alei si trotuare pana la copaci si arbusti.
  • Comisionul constructorului: acesta iti va comunica suma exacta.
  • Curatenia post-constructie: o data finalizata constructia, vor fi necesare cheltuieli pentru curatarea casei si a curtii inainte de a te putea muta.

Atat in cazul constructiei de la zero ca si in cazul renovarilor, intotdeauna vor aparea cheltuieli neprevazute, asadar asigura-te ca pastrezi o suma de bani pentru orice eventualitate.

Etapa 2: Achizitionarea terenului

Locatia unde va fi amplasata casa este la fel de importanta ca si caracteristicile pe care le va avea, asadar ia in considerare urmatoarele:

  • Solicita opinia constructorului in privinta starii terenului si afla daca prevede adaugarea anumitor costuri suplimentare. Este nevoie sa sapi o fantana pentru apa sau sa instalezi o fosa septica? Sunt conectate apa, canalizarea si alimentarea cu energie electrica, sau va trebui sa te ocupi tu? In mod ideal, iti doresti sa gasesti un lot care necesite investitie minima inainte de a te apuca efectiv de construit.
  • Fa o plimbare prin cartier pentru a-ti face o idee asupra amplasarii casei. Este situata in apropierea magazinelor? Este suficient de aproape de scoala copiilor tai? Este trafic intens astfel incat sa reprezinte o problema pentru copii sau pentru animalele de companie? Vorbeste cu localnicii pentru a-ti face o idee despre ce inseamna sa locuiesti in zona respectiva astfel incat sa poti stabili daca aceasta este potrivita pentru tine si familia ta.
  • Ia in calcul interesele si stilul specific familiei tale. Preferati sa petreceti mult timp in aer liber? Sunteti pasionati de gradinarit? In caz ca da, cum este solul? Te gandesti sa construiesti o piscina? Obisnuiesti sa faci petreceri in timpul liber? Marimea, forma si locatia lotului vor influenta in mod direct toate aceste nevoi.

Etapa 3: Alegerea proiectului potrivit pentru tine

Planurile detaliate ale unei case cat si specificatiile ei, sunt singura modalitate prin care poti intelege pe deplin ce urmeaza sa achizitionezi. Aceste planuri nu sunt doar hartie si cerneala, sunt indicatiile esentiale ce stau la baza construirii casei tale. Detinerea unor planuri detaliate va reduce nevoia de modificari neprevazute, intarzieri si depasiri de costuri.

Aspect care te pot ajuta sa alegi planurile ptrivite:

  • Incepe prin a te gandi care este dimensiunea casei ce se potriveste cel mai bine nevoilor familiei tale. Anumite familii vor avea nevoie de case cu 6 dormitoare, pe cand altele vor doar 2. Gandeste-te de cate dormitoare ai nevoie acum si de cate vei avea nevoie in viitor (daca ai planuri sa-ti maresti familia). De cate dormitoare ai nevoie pentru a putea avea si oaspeti?
  • Alege un plan care sa se potriveasca cu stilul de viata al familiei tale. Aveti musafiri frecvent? In caz ca da, iti vei dori un spatiu de zi modern, mai deschis, astfel incat sa nu fie compartimentat si separat de pereti. Iti vei pastra mobilierul pe care il ai deja? In caz ca da, in ce tip de spatiu se va integra cel mai bine?
  • Intelege plusurile si minusurile anumitor specificatii. De exemplu, acel tip de fereastra mare care permite luminii sa patrunda in casa arata superb, dar poate in acelasi timp sa-ti influenteze costurile pentru incalzire si racire. Spatiul de zi deschis este ideal pentru a avea oaspeti, insa daca ai nevoie de un loc in care sa te concentrezi, iar copiii tai joaca jocuri pe calculator in apropiere, ar putea sa nu fie tocami variata potrivita. Cantareste plusurile si minusurile si intreaba-ti arhitectul despre cum ai putea sa procedezi. Un bun architect va fi bucuros sa te ajute sa modifici planurile astfel incat sa se potriveasca nevoilor si stilului tau de viata.
  • Asigura-te ca planul poate fi realizat pe lotul pe care vrei sa construiesti sau ca poate fi modificat sa incapa.

Etapa 4: Alege un constructor

Este foarte important sa alegi constructorul potrivit pentru proiectul tau, sau risti sa fii nemultumit de rezultatul final obtinut, si anume, propria ta casa!

  • Documenteaza-te: petrece timp si fa o analiza asupra constructorilor din zona ta. De cat timp activeaza in domeniu? Cum stau cu partea financiara? Iti plac imaginile pe care le prezinta cu lucrarile pe care le-au realizat?
  • Pune intrebari: o data ce ai ales 2-3 constructori cu care sa iei legatura, pune-le toate intrebarie pe care le ai. Daca refuza sa-ti raspunda la anumite intrebari, ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru tine. Constructorul cu care iti doresti sa pornesti la drum ar trebui sa fie mai mult decat dispus sa iti raspunda la toate intrebarile, cat si sa se asigure ca ai inteles fiecare etapa a proiectului.
  • Intreaba despre subcontractanti. Este dreptul tau sa stii cine va lucra la proiectul tau. Afla de cata vreme lucreaza impreuna si care sunt motivele care stau la baza colaborarii lor.
  • De asemenea vrei sa stii cat estimeaza ca va dura executia casei tale si daca se incadreaza in fereastra de timp pe care tu o ai disponibila.

Gaseste recomandari

Cere-i constructorului sa iti dea referinte ale fostilor sai clienti. Contacteaza-i si afla daca ar mai lucra inca o data cu acesta. Au intampinat dificultati pe parcurs in relatia contractuala, s-au incadrat in timp si buget pentru finalizarea proiectului?

Ai incredere in instinct

O data ce ai parcurs acesti pasi, mergi pe instinct. Simti ca ai incredere in constructorul pe care urmeaza sa-l alegi sau simti ca ai dubii si esti rezervat? Simti ca exista transparenta si comunicare sau te intrebi cu lunile ce se intampla? Ai incredere in instinct!

Aceasta lista ar trebui sa te ajute sa cunosti resonsabilitatie pe care le ai, dar si pe ale celorlalti implicati in proiect, in fiecare etapa, astfel incat la final sa ajungi sa ai parte de casa visurilor tale, pe care sa o poti iubi in anii ce urmeaza.

Contacteaza-ne
Lucram de luni - vineri : 08.00 - 21.00 sambata : 10.00 - 16.00
Proiectare
0736.480.048
Executie
0728.873.254
Chat Online
Incepeti un chat
Scrie-ne
office@hauze.ro
Blogul nostru
Proiecte de case - tendințe în amenajarea livingului 2024
Pentru anul 2024 au fost propuse deja câteva tendințe pentru a conferi livingului o notă personalizată. Minimalismul își face loc, influențele scandinave sunt ...
Citeste mai mult
27 Februarie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiect casa de Valentine’s Day - idei de amenajare
Cum poți sărbători mai bine ziua îndrăgostiților (14 februarie) dacă nu prin amenajarea unui proiect casa? Într-adevăr, nimic nu se compară cu o cină romantică ...
Citeste mai mult
29 Ianuarie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case - Tendințe în design interior pentru 2024
Vrei să obții un proiect casa desăvârșit, în pas cu noile reguli de amenajare interioară? Nu-i deloc dificil - tot ce trebuie să faci este să urmezi tendințele anului 2024.
Citeste mai mult
21 Decembrie 2023
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case - cum amenajăm casa de Crăciun?
Perioada sărbătorilor este aproape, iar amenajarea unor proiecte case nu mai poate aștepta. Decorarea festivă a locuinței creează atmosfera ideală momentelor petrecute ....
Citeste mai mult
29 Noiembrie 2023
Arh. Tudor Balanoiu