Pentru ca primesc deseori intrebari cu privire la lucrurile de care o persoana trebuie sa tina cont in momentul in care alege un arhitect, m-am gandit sa realizez un articol pe acesta tema. Intr-adevar, rolul arhitectului in construirea unei case este vital motiv. Pe scurt, as putea spune ca este indicat sa tii cont de talentul sau, de pregatirea prefesionala, de stilul adoptat si de modul in care acestea sunt in concordanta cu dorintele si nevoile tale.
Dar sa vedem impreuna sase etape pe care sa le parcurgi atunci cand alegi un arhitect.
Arhitectul tau va petrece timp ascultandu-te si incercand sa iti inteleaga viziunea si asteptarile cu privire la viitoarea ta locuinta, fiind responsabil pentru transpunerea acestora in planul de arhitectura/constructie. Succesul procesului se bazeaza pe colaborarea dintre voi si impartasirea unei viziuni comune. Prin urmare, inainte de a lua o decizie cu privire la alegerea unei arhitect discuta cu el si asigura-te ca aveti valori similare.
Incepe prin a-ti cunoste propriile opinii cu privire la designul viitoarei constructii. Noteaza toate ideile despre modul in care il vezi cat si adjectivele care speri ca te vor ajuta sa il descrii. De exemplu, poate iti doresti sa te simti calm, inspirat si conectat cu natura iar cladirea sa fie prietenoasa cu mediul si spatioasa. Aceste elemente descriptive nu doar te vor ajuta sa alegi un arhitect cu valori similare ci si sa poti comunica mai usor si mai clar propriile dorinte.
Discuta cu arhitectul si vezi ce servicii iti poate oferi. Unii arhitecti sunt la inceput de drum si te pot ajuta cu un design schematic in timp ce altii au o intreaga echipa in spate, oferindu-ti planuri detaliate, documentele necesare pentru obtinerea autorizatiilor de constructie si chiar ajutor in contractarea echipei de constructori. Asigura-te ca intelegi ce iti asigura fiecare si cum pot aceste servicii sa raspunda nevoilor tale.
Ca in orice tip de colaborare, este esential sa alegi o persoana cu care iti face placere sa interactionezi si care are bune abilitati de comunicare. Oricat de bun ar fi un arhitect, vor aparea obstacole in cadrul procesului de design. Atunci cand acest lucru se intampla, o relatie deschisa, de incredere, cu arhitectul tau va va ajuta sa le depasiti intr-un mod constructiv, fara a agrava situatia.
De cele mai multe ori ne referim la arhitecti ca si cum ar fi singurele persoane implicate in realizarea planului de constructie. In realitate, in spatele acestora poate exista o intreaga echipa. Chiar daca lucrezi cu un arhitect coordonator, de cele mai multe ori el colaboreaza si cu alti arhitecti, consultanti, designeri de interior, etc. Prin urmare, in momentul in care angajezi un arhitect, aminteste-ti ca, de fapt, angajeazi o intreaga echipa despre care trebuie sa ai informatii deoarece isi va pune amprenta asupra planului constructiei tale.
Acorda atentie experientei unui arhitect insa, nu uita ca, mai importanta decat acest aspect este capacitatea sa si deschiderea catre inovare prin explorarea de noi idei in limitele elementelor tehnice. Nu renunta la un arhitect al carui stil iti place doar pentru ca este la inceput de drum sau are goluri pe anumite segmente. Acestea pot fi completate de constructori sau de consultantii cu care lucreaza.
Cea mai bune metoda prin care iti poti contura o idee despre stilul si abilitatile unui arhitect este analizandu-i proiectele realizate in trecut – disponibile, de cele mai multe ori, pe website-ul acestuia. O varietate a stilurilor de design poate indica faptul ca ai in fata un arhitect creativ, care pune accent pe personalizarea fiecarui plan de constructie in timp ce consecvența poate demonstra specializarea într-un anumit segment. Identifica, de asemenea, elementele recurente deoarece, cu siguranta, ele for fi parte integranta si a planului tau. Nu este rau sa analizezi si posibilele testimoniale existente.
Sper ca informatiile pe care ti le-am oferit sa te ajute in luarea deciziei cu privire la colaborarea cu un arhitect. Intre timp, daca ai nevoie de servicii specializate de arhitectura, putem trece impreuna prin cele sase etape pentru a valida daca sunt eu cel mai potrivit furnizor pentru tine. Ce spui?