/ Proiecte de casa / Blog / Ce aer condiționat să cumpăr pentru un proiect casa mic?

Ce aer condiționat să cumpăr pentru un proiect casa mic?

Zilele călduroase de vară se apropie cu pași repezi, așa că dacă ai un proiect casa mic, ar trebui să te pregătești temeinic pentru sezonul estival. Spațiul compact oferă de cele mai multe ori senzația de prea plin, ceea ce aglomerează inevitabil ambientul general. Menținerea unei atmosfere răcoroase pe timp de vară poate deveni, așadar, o provocare. Pe lângă temperaturile ridicate din interior, trebuie să ai grijă și la modalitatea de amenajare. Cea mai bună soluție ar fi să achiziționezi un aparat de aer condiționat. Însă, pentru a-ți securiza investiția trebuie să ții cont de câțiva factori.

Ce trebuie să ai în vedere, dar și cât de mult contează caracteristicile unui proiect casa poți afla în ghidul de mai jos.

 

Proiect casa - ghid de alegere a aerului condiționat

Poate cea mai mare greșeală pe care o poți face atunci când alegi aerul condiționat este să nu iei în considerare specificațiile locuinței. Mulți cumpărători fac achiziția doar în funcție de capacitatea de răcire, însă ideal ar fi să începi cu evaluarea clădirii. 

Iată care sunt aspectele la care trebuie să fii atent/ă mai întâi de toate:

  • Numărul de camere. În cazul unor proiecte case mici este adoptat adesea conceptul open space, ceea ce ușurează din start alegerea modelului de aer condiționat. De ce? Pentru că va trebui doar să măsori suprafața totală a spațiului. Dacă, în schimb, ai mai multe camere, e necesar să ai în vedere comunicarea dintre ele. 
  • Gradul de izolare termică. Asigură-te că nu există pierderi de căldură și că se va menține o temperatură constantă în interior. Gradul de izolare ar trebui determinat încă de la execuția proiectului, așa că cel mai bine ar fi să discuți cu echipa de proiectanți. De asemenea, verifică dimensiunea ferestrelor și etanșeitatea. 
  • Stilul locuinței. Alegerea aparatului ar trebui să se facă în primul rând în funcție de caracteristicile tehnice, dar și de dimensiunea spațiului. Însă, la fel de mult contează și designul clădirii. Amenajarea interioară devine un criteriu esențial pentru a obține un aspect armonios, dar și pentru a definitiva un ambient în ton cu personalitatea ta.

 

Ce aer condiționat să cumpăr funcție de stilul casei?

Vrei să aduci o notă personală locuinței și să te bucuri în același timp de o atmosferă răcoroasă pe timp de vară? Iată câteva modele recomandate în funcție de stilul de amenajare al unor proiecte case:

  • Pentru un design modern, cel mai bine ar fi să achiziționezi un aparat smart, cu funcții de ultimă generație. Într-adevăr, investiția va fi mai costisitoare, dar își va merita banii pe termen lung. 
  • Dacă ai ales o casă cu aspect clasic, orientează-te către alternative cu design rafinat și finisaje elegante. Amplasează-l într-un loc accesibil, cum ar fi livingul. Eventual, optează pentru o mască sofisticată. 
  • În cazul unor proiecte case de inspirație vintage sau rustică, personalizează aerul condiționat. Există pe piață o gamă variată de panouri decorative. Alege o culoare care să vină în completarea stilului abordat.

 

Ce funcții trebuie să îndeplinească aparatul de aer condiționat?

 

Capacitatea de răcire este foarte importantă, dar dispozitivul ar trebui să prezinte și alte funcții pentru a spori confortul resimțit. Iată care sunt cele mai apreciate opțiuni:

Funcția de dezumidificare

Pe lângă funcțiile standard de răcire, încălzire și ventilație, aparatele moderne pot îmbunătăți și calitatea aerului interior. Așadar, dacă ai un proiect casa mic, foarte expus la acțiunea umidității, ar trebui să iei în considerare o asemenea caracteristică. Principalul rol pe care îl îndeplinește este de a reduce riscul apariției urmelor de igrasie și mucegai.

Funcția de autocurățare

Dacă vrei să sporești durabilitatea aerului condiționat, trebuie să acorzi o atenție deosebită procesului de întreținere. Vestea bună e că există variante cu autocurățare integrată, ceea ce te va scuti de timpul pierdut și costurile aferente mentenanței. În general, modelele care nu au o astfel de funcție trebuie verificate o dată la 6 luni.

Funcția de programare

Sigur vrei să ajungi acasă, după o zi obositoare de muncă, petrecută în căldura toridă a verii și să te bucuri de un ambient răcoros. Vei găsi pe piață modele care pot fi programate pentru a întreține confortul termic din interior. Pentru un plus de eficiență, alege-le pe cele care prezintă și comenzi Wi-Fi sau scanare 3D.

La fel de importante sunt și filtrele, pentru că asigură buna funcționare a echipamentului de răcire. Printre principalele componente care se regăsesc la nivelul aparatului se numără:

  • Filtrul de aer - Reține praful, polenul, bacteriile și alte particule poluante. 
  • Filtrul HEPA - Oferă o protecție avansată împotriva celor mai fine particule. 
  • Filtru cu cărbune activ - Care elimină mirosurile neplăcute.

 

Proiect casa - aer condiționat sau sistem de ventilație?

Un aparat de aer condiționat devine alegerea ideală pentru proiecte case mici. Însă, nu mulți iau în considerare instalarea unui sistem de ventilație, chiar dacă avantajele sunt evidente. 

Spațiul compact nu ar trebui să reprezinte o problemă, dar ar trebui să ai în vedere următoarele lucruri înainte de a lua o decizie:

  • Un sistem de ventilație asigură o circulație constantă a aerului proaspăt. Are rolul de a elimina particulele viciate, praful, polenul și alți alergeni. Și aparatul de aer condiționat poate contribui la optimizarea calității aerului, dar din punct de vedere al eficienței, nu se compară cu mecanismul de ventilație. 
  • Aparatele de aer condiționat pot fi mai accesibile ca preț inițial, dar pot avea costuri de funcționare mai mari. Sistemele de ventilație pot fi mai costisitoare la achiziție, dar oferă economii pe termen lung datorită consumului redus de energie.
  • În ceea ce privește instalarea, centrala de ventilație trebuie amplasată undeva în centrul locuinței și trebuie să fie accesată cu ușurință. Unitatea ar trebui montată aproape de un perete exterior. La fel ca în cazul aparatelor de aer condiționat, vei avea nevoie de o echipă specializată pentru a executa etapele de lucru.

Chiar dacă aerul condiționat este o alege la îndemână, ai putea lua în considerare și sistemele de ventilație. Modelele cu recuperare de căldură pot fi folosite și pe timp de iarnă. Sunt ideale în cazul în care vrei să reduci costurile de întreținere ale unui proiect casa.

 

Concluzie 

Temperaturile extreme din sezonul estival afectează în mod semnificativ gradul de confort termic din interiorul locuinței. Lucrurile se complică și mai tare în cazul unor proiecte case mici. Spațiul compact și căldura toridă din timpul verii pot da senzația de supraaglomerare. Cel mai bine ar fi să investești într-un aparat de aer condiționat sau, dacă bugetul îți permite, într-un sistem de ventilație. E foarte important să ții cont de stilul arhitectural, dar și de specificațiile tehnice ale echipamentului. Cu cât este mai avansat, cu atât te vei putea bucura mai mult de avantajele pe care le oferă.

Fă o investiție inteligentă pentru casă și creează-ți propria oază de relaxare în anotimpul călduros!

 

Contacteaza-ne
Lucram de luni - vineri : 08.00 - 21.00 sambata : 10.00 - 16.00
Proiectare
0736.480.048
Executie
0728.873.254
Chat Online
Incepeti un chat
Scrie-ne
office@hauze.ro
Blogul nostru
Cum să decorezi un proiect casa fără să găurești pereții?
Vrei să transformi un proiect casa simplist în propria oază de liniște și relaxare? După etapele de execuție, amenajarea locuinței reprezintă următorul și cel mai important pas ....
Citeste mai mult
25 Iunie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Ce aer condiționat să cumpăr pentru un proiect casa mic?
Zilele călduroase de vară se apropie cu pași repezi, așa că dacă ai un proiect casa mic, ar trebui să te pregătești temeinic pentru sezonul estival.
Citeste mai mult
30 Mai 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiect casa de Paște - idei de amenajare
Paștele reprezintă un moment potrivit pentru redecorarea unui proiect casa și implicit reîmprospătarea atmosferei generale....
Citeste mai mult
29 Aprilie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case mici - idei de amenajare pentru Paște
Sezonul primăvăratic a sosit deja, iar sărbătorile pascale bat la ușă, ceea ce înseamnă că amenajarea unor proiecte case mici trebuie adaptată în consecință. Cum anume?
Citeste mai mult
29 Martie 2024
Arh. Tudor Balanoiu