Construirea unei case este cea mai mare investitie pe care majoritatea oamenilor o vor face in viata lor, asadar este important sa-ti iasa bine din prima. Cea mai comuna intrebare adresata este “cat costa sa construiesti o casa?”
Dupa cum deja ti-ai dat seama, nu este un raspuns usor de oferit, dar te vom ajuta sa il descoperi.
Acest ghid va parcurge pas cu pas procesul de invatare a ceea ce insemana proiectarea si construirea casei visurilor tale, impactul pe care il are terenul asupra proiectului, intelegerea costurilor primare de constrctie si asigurarea ca tu si constructorul ales sunteti pe aceeasi lungime de unda astfel incat casa sa se realizeze la timp si in buget.
Pe masura ce parcurgi fiecare pas din calatoria catre noua ta casa personalizata, vei fi nevoit sa angajezi diferiti experti din mai multe domenii, care vor trebui sa lucreze impreuna sa se asigure ca totul va decurge bine si unitar.
Stiind la ce sa te astepti in avans, vei putea sa-ti faci un buget care sa cuprinda toate cheltuielile si sa iti asigure o perioada de timp cu stres relativ scazut pana la momentul finalizarii proiectului si mutarea ta in noua casa.
Fiecare dintre noi viseaza la cum ar vrea sa arate casa sa, numarul de camere, panorama si utilitatile. Amplasamentul este unu dintre aspectele deja conturate in minte. Amplasamentul este reprezentat de lotul de teren pe care va fi amplasata casa, un teren pe colt, in apropierea unui lac, cu o vedere de ansamblu, in panta etc. complexitatea terenului si zona climatica sau regiunea in care va fi construita casa va influenta costurile de construire.
Este posibil sa detii un lot de teren de ani de zile care astepta doar sa te apuci sa construiesti sau poti sa achizitionezi un teren pe care trebuie sa il degajezi inainte de a te apuca de treaba, sau chiar cauti un teren liber.
Fiecare dintre aceste aspect va avea un impact diferit asupra proiectului casei tale cat si asupra costurilor finale.
Este posibil sa dureze de la cateva luni pana la un an de la achizitia unui teren, alegerea designului casei, inceperea cautarii unui constructor pana cand vei ajunge sa finalizezi alegerile facute, sa faci rost de finantare si sa construiesti casa, ca in final sa te poti muta in ea.
Alegerea constructorului potivit pentru proiectul tau este un factor esential catre succes. Ia in calcul ca veti colabora pe o perioada de 6-12 luni si ca in orice relatie, este nevoie de transparenta, comunicare si incredere.
Costul de constructie in sine va fi cel mai mare cost, desigur, si va fi direct influentat de caracteristicile terenului pe care se realizeaza.
Daca iti doresti o casa personalizata, proiectata de la zero este nevoie sa contractezi un arhitect care sa iti pregateasca plaurile. Costurile acestui serviuciu variaza intre 3-15% din costul total al constructiei.
Daca gasesti un plan care este apropiat ca design de ceea ce iti doresti,este posibil sa economisesti o parte din bani si chiar timp comparativ cu proiectarea de la zero. Majoritatea planurilor de case pot fi modificate pentru a se potrivi anumitor nevoi specifice pe care le poti avea.
Fie ca vei construi o casa cu planuri personalizate sau dupa unele pre-existente, vei avea nevoie de stampila unui inginer de structure. Legislatia in vigoare cere ca strucrura oricarei case noi sa fie calculata si asumata prin proiect si semnatura de un inginer structurist.
Constructia se realizeaza in etape, iar la fiecare etapa ingierul trebuie sa faca o vizita in santier sa se asigure ca se respecta si indeplinesc conditiile stabilite in proiect. Acesta poate consulta planurile si uneori chiar poate recomanda anumite simplificari sau eficientizari, asigurandu-se ca partea de mecanica, electrica si structura se imbina corespunzator, ceea ce se poate traduce ca si economie de bani si chiar timp de realizare a proiectului.
Este posibil sa trebuiasca sa contractezi o firma care sa inspecteze terenul pe care doresti sa-l achizitionezi si sa se asigure ca este potrivt pentru proiectul in cauza, ingineri geotehnicieni si experti in energie in cazul in care doresti sa contruiesti o casa verde/eficienta energetic.
Autoritatile locale solicita sa detii avize pentru a construi si a instala diferite sisteme in noua ta casa. Aceste avize pot fi diferite in functie de locatie sau particularitatile proiectului.
Este necesara demolarea unei cladiri deja existente pe teren? Vei avea nevoie de un aviz. Vrei sa construiesti o piscina? Vei avea nevoie de aviz. Si lista poate continua. Este o idee buna sa te consulti cu un specialist inainte de a demara procesul de construire pentru a-ti face o idee asupra avizelor si autorizatiilor pe care trebuie sa le obtii.
Depinde de tine, cu ajutorul arhitectului, sa soliciti si sa obtii cele necesare.
Vei avea nevoie de aviz pentru a demola orice constructie deja existenta pe lotul pe care vei construi. De asemenea vei avea nevoie de o echipa care sa se ocupe de demolare si de curatarea terenului.
Alte potentiale costuri si intrebari de pus: este nevoie de nivelarea terenului, de instalarea unui fose septice sau de conectarea la utilitati?
Vom detalia acest subiect in continuare. Costurile de conctructie includ exteriorul (structura casei, acoperisul) si interiorul ( podele, blaturi etc).
Constructorul te va taxa cu un procent din costul total al casei pe care o construiesti. Acesta poate porni de la 10%, dar in anumite cazuri poate creste. Cand te intalnesti pentru prima data cu un potential constructor , una dintre intrebarile pe care i le adresezi ar trebui sa fie legata de costuri.
Odata ce cosntructia a fost finalizata, iti mai ramane sa te ocupi de alei si trotuare, cat si de amenajarea gradinii prin instalarea unui sistem de irigatii, plantarea de arbori cat si de iluminatul exterior.
Intotdeauna vor ramane resturi si deseuri in urma procesului de constructie, atat la interior cat si la exterior, pe care va trebui sa le indepartezi.
Toate materialele pe care le achizitionezi (sau sunt achizitionate de constructor pentru tine) contin aceasta taxa pe valoare adaugata. Aceasta taxa ridica pretul net al produsului cu 19%.
O data ce ai achizitionat un teren pe care doresti sa contruiesti, va trebui sa platesti taxe specifice catre autoritatile locale.
Intotdeauna vor exista cheltuieli neprevazute, pentru care va fi nevoie sa dispui de bani suplimentari. Incearca pe cat posibil sa bugetezi cu 5% mai mult decat te astepti sa coste proiectul.
Prin angajarea/contractarea celor mai buni specialisti din fiecare domeniu in parte te vei asigura ca procesul de constructie decurge cat se poate de bine si cu un nivel de stress cat mai redus.
Cand incepi sa vorbesti cu potentialul architect cu care ai vrea sa faci proiectul casei, aceasta ar trebui sa fie prima intrebare pe care ti-o pune: ai deja terenul sau vrei sa il cumperi?
De aici, decurg urmatoarele:
Ai deja terenul- toate dimensiunile terenului sunt importante si vor influenta cat de mare va fi amprenta la sol a casei. Impunerile urbanistice vor limita inaltimea maxima, retragerile smad. Caracteristicile terenului vor influenta planurile casei, cat si orientarea acesteia.
Terenul tau are un puct de belvedere? In caz afirmativ, din ce zona a casei ai vrea sa te bucuri de priveliste? Iti petreci mult timp afara? In caz ca da, iti doresti sa ajungi cu usurinta din bucatarie in exterior? Este important pentru tine sa poti deschide zona de living catre curte? In ce zona vrei sa fie amplasat accesul principal, cel catre curtea din spate sau lateral?
De exemplu, daca terenul tau are privelistea catre partea din spate a curtii, te vei gandi “as vrea un punct de acces facil catre curtea din spate, sa pot lasa cainele sa intre si sa iasa”- puncte de control care sa permita intrarea si iesirea oamenilor din casa si care sa faciliteze deschiderea bucatariei si zonei de zi catre curte, atunci cand vremea este frumoasa.
Adesea, construirea unei case pe un teren situate pe un colt este agreabila. Daca esti suficient de norocos incat sa detii un teren situat pe colt poti avea mai multe optiuni interesante. Pozitionarea casei pe o parte a curtii poate crea mai multa intimidate, atata vreme cat cel mai apropiat vecin se afla la o distanta mai mare de 20 metri. Mai mult decat atat, iti permite utilizarea luminii soarelui pentru ca nu ai cladiri de jur imprejur sau vegetatie care sa blocheze lumina.
In acest caz, va trebui sa incepi sa cauti un teren. Terenul este ca o panza de pictura, si fara a ii cunoaste caracteristicile nu vei putea profita de potentialul lui si nici maximiza nivelul de intimitate fata de vecini.
Gasirea terenului potrivit si achizitionarea lui reprezinta primul pas al procesului.
Cand incepi sa cauti un teren, trebuie sa iei in considerare mai multi factori care vor afecta cat va costa constructia casei, cat si intretinerea, odata ce a fost finalizata. In continuare iti prezentam o lista cu aspecte pe care sa le urmaresti, in vederea discutarii loc cu arhitectul, constructorul sau alti prestatori pe care ii vei contracta pentru a putea cere informatii referitoare la costuri.
Dimensiunea terenului impune cat de mare poate fi casa. Vei auzi termini precum “retragere” reprezentand distanta la care trebuie sa fie pozitionat un anume element al casei fata de limita de proprietate. “Acoperirea terenului” se refera la procentul din suprafata terenului pe care se poate construi.
Cea mai buna orientare a casei tale depinde de zona in care locuiesti si care sunt caracteristicile specifice ale vremii. Majoritatea oamenilor prefer sa aiba casele orientate pe directia nord-sud, cu livingul catre nord si dormitoarele spre sud.
Termenii pe care ii vei auzi sunt “ principalele caracteristici ele vremii”. Terenul tau este pozitionat intr-o zona deschisa, fara sa existe un obstacol care sa blocheze bataia vantului de jur imprejur sau din ce directie bate vantul in mod constant? Ninge abundent in zona? Este in general umezeala sau nu si ce materiale sunt pretabile pentru constrctie in aceste conditii?
Vei vrea sa stii cum poti intra pe teren si cum acest aspect poate influenta costurile. Iata cateva intrebari pe care sa le adresezi:
Anumite terenuri necesita mai multa pregatire sau chiar excavare, care cresc costurile generale ale constructiei. Iata cateva intrebari la care sa afli raspunsul:
Inainte de a decide unde sa construiesti, asigura-te ca ai luat in calcul aspectele natural pe care vrei sa le pastrezi. De exemplu, terenul tau are:
Acesta este un aspect foate important- daca lotul este deja conectat la apa si canalizare, va fi mai ieftin sa te racordezi direct la acestea. Exista cabluri de electricitate? Daca vei fi nevoit sa le instalezi pe toate, clar costurile vor fi mult mai mari.
Pregatirea terenului
Constructorul are deja planurile, dar inainte de a da startul lucrarilor locul din teren unde va fi amplasata casa si celelalte elemente trebuie sa fie pregatit. Aceasta inseamna indepartarea deseurilor, demolarea oricarei constructii aflate pe teren, indepartarea copacilor nedoriti si nivelarea terenului.
Daca este nevoie sa instalezi o fosa septic, aceste este momentul la care sa decizi unde va fi pozitionata.
Amenajarea curtii si gradinii dupa construire
Odata ce construirea casei se apropie de final, este momentul sa instalezi aleea de acces auto, cat si trotuarele/ aleile. Consulta-te cu constructorul referitor la panta pe care sa o aiba aleea auto, astfel incat apa sa se scurga in mod natural, insa sa nu te puna in dificultate cand parchezi pe gheata sau umezeala.
Daca de alei si trotuare se ocupa constructorul, pentru amenajarea gradinii va trebui sa angajezi un specialist, in cazul in care nu iti doresti sa te ocupi chiar tu. Aceasta este intr-adevar ultimul aspect de realizat din constructia casei.
Ai achizitionat terenul si ai si planurile casei visurilor tale, fie ca sunt personalizate, fie ca sunt ale unei case tip. Daca stai de vorba cu membrii ai familiei sau prieteni care au construit inaintea ta, e posibil sa-ti faci o idee despre cat ar putea costa proiectul tau, desi sunt sanse foarte mari ca estimarea facuta de un constructor sa nu se potriveasca cu cea facuta de tine.
Costul final al constructiei nu depinde numai de zona in care construiesti, de cat de “pregatit” este terenul si alti factori, cat si de calitatea materialelor si a finisajelor de interior si exterior pe care le alegi. De exemplu, doua case pot fi identice, cu exceptia ca un proprietar alege sa instaleze ferestre cu tamplarie de plastic, pe cand celalalt alege lemn natural, care este cu mult mai scump.
Tragand linie: te poti raporta la un pret de baza per metru patrat construit atat pentru interior, cat si pentru exterior, insa acesta creste in functie de calitatea materialelor pe care le alegi.
Cand vorbesti pentu prima data cu un constructor, acesta iti va comunica un pret de baza care sa includa aceste elemente. Acesta este costul minim la care poti realiza proiectul insa nu include niciun material din gama premium- de asemena, este posibil sa nu includa nici aleile si trotuarele, terasa si amenajarea curtii si gradinii. Asigura-te ca stii exact ce este si ce nu este inclus in pretul pe care il primesti.
Constructorul ar trebui sa iti puna la dispotizie o lista cu cat costa fiecare element in parte, inclusive calitatea acestora, astfel incat sa iti poti face o idee asupra bugetului defalcat. Astfel, poti stabili daca si unde doresti sa utilizezi elemente din gama premium si cum va fi afectat bugetul final.
Ia ca si exemplu un nivel minim de calitate, care este impus prin normative, ceea ce inseamna ca reprezinta minimul necesar pentru a atinge standardul de siguranta. Dar, este posbil ca tu sa iti doresti ceva ce nu este impus de lege, ceea ce va conduce la cresterea costurilor. Chiar daca nu este obligatoriu, poate vrei sa instalezi un sistem de supraveghere.
Alegerea mochetarii podelelor in detrimentul unor podele de lemn masiv, vopsea sau tapet, utilizarea de profile decorative sau nu, usi din lemn masiv sau goale la interior- alegerea pe care o faci pentru fiecare element in parte va afecta costul final al constructiei casei, astfel incat este necesar sa ii comunici constructorului ce finisaje sa utilizeze.
Prin purtarea unei comunicari eficiente cu constructorul, stabilirea materialelor premium ce vor fi utilizate si stabilirea costurile aferente acestora, poti face o alegere informata supra bugetului final.
Cu cateva paragrefe in urma spuneam ca vei primi o estimare de baza a pretului din partea constructorului, ca abia apoi sa discutati despre materialele premium pe care le vei utiliza.
O parte dintre ei iti vor prezenta o estimare care acopera doar o parte din proiect, fara a intra in detalii. Altii iti vor prezenta foarte multe detalii, cu costuri specifice pentru ficare componenta. Atentia la astfel de detalii face diferenta in cazul unei estimari precise. Unii cnstructori pot percepe costuri suplimentare pentru a oferi o lista detaliata a costurilor, insa este posibil sa te ajute sa economisesti pe termen lung.
Daca primesti mai multe estimari preliminare din partea mai multor constructori si acestea difera in mare parte, verifica lista cu ce este inclus si ce nu. De exemplu, unul dintre ei ti-a dat doar un pret de plecare si nimic mai mult, in timp ce altul a inclus si costurile pentru pregatirea terenului? In acest caz primul ar aduga ca si cost suplimentar, pe cand cel de-al doilea te-a informat de la inceput.
Este important sa constientizezi ca daca ceva nu este inclus in planurile casei, nu se vor regasi nici cand aceasta va fi finalizata. Planurile casei reprezinta contractul!
Dupa cum ti-ai dat seama deja, construirea unei case personalizate necesita implicare. Va trebui sa colaborezi bine cu constructorul pentru a te asigura ca lucrurile decurg bine si eviti sa ai surprize de-a lungul procesului de constructie.
Cea mai buna modalitate de a te asigura ca la final casa va fi construita asta cum ti-ai dorit este sa ai un set de planuri detaliate. Nu numai ca iti vor arata cum va arata casa, dar iti vor mai arata si:
Cu cat sunt mai detaliate planurile, cu atat ii va fi mai usor constructorului sa ceara la randul sau estimari de pret din partea subcontractorilor, atunci cand acesta face estimarea de costuri pentru tine. Tine minte ca planurile sunt contractul tau cu constructorul. Daca un detaliu nu este specificat in planuri, nu este parte din contract.