/ Proiecte de casa / Blog / Casa in stil mediteranean – cum poti aduce o farama din Grecia in viata ta si a familiei tale

Casa in stil mediteranean – cum poti aduce o farama din Grecia in viata ta si a familiei tale

h1_-case-mediteranene-592x444

Sursa foto: shutterstock.com

,,Simplitatea nu este un tel in arta, dar ajungi fara voie la ea pe masura ce te apropii de sensul real al lucrurilor”, spunea cu incredere Constantin Brancusi, un mare artist roman, recunoscut pe intregul mapamond pentru stilul sau unic. Daca simti ca lumea de afara aduce prea mult zgomot in viata ta si doresti sa-ti construiesti o casa care sa-ti serveasca drept oaza de liniste, cel mai potrivit stil arhitectural pentru viitoarea ta locuinta este, fara indoiala, cel mediteranean.

Simplu, dar nu lipsit de un aer aparte, stilul mediteranean, asa cum este cunoscut in prezent, isi gaseste radacinile in doua surse diferite: renascentismul italian si arhitectura neocoloniala spaniola. Inainte sa decizi daca iti doresti cu adevarat ca paradisul tau ascuns sa se incadreze in liniile acestui tipar, citeste, in cele ce urmeaza, care sunt trasaturile de baza ale caselor in stil mediteranean si cum poti aduce un touch modern intr-o astfel de locuinta, fara sa te abati de la principiile acestui splendid curent arhitectural.

Cuprins  hide 

 

2. Impacarea trecutului cu viitorul: pe ce sa te concentrezi daca vrei o casa mediteraneeana moderna
 

Elementele definitorii ale unei case in stil mediteranean

h2_-1.-arhitect-mediteraneana

Frumusetea cladirilor construite in acest stil consta in amestecul spectaculos dintre simplu si complex. 

Aspectul interior si exterior al acestui tip de locuinte impresioneaza prin rafinament, fiind foarte placute ochiului datorita naturaletii cu care se imbina partile componente. 

Paleta de culori este, in general, una predominata de pasteluri si nuante de albastru si bej, colorit care ofera intregului ansamblu un aer plin de eleganta.

Stilul simplu si simetric: esential in orice proiect de casa in stilul mediteranean

Un prim aspect tipic proiectelor de case in stil mediteranean este respectul deosebit purtat simetriei. Chiar daca cladirile asimetrice sunt foarte apreciate de arhitectii moderni, casele in stil mediteranean ar trebui sa fie, cel putin in teorie, construite intr-o maniera cat mai echilibrata. Bineinteles, in functie de preferintele tale, poti adapta proiectul casei alaturi de arhitectul care se ocupa de acesta. 

Exista, cu siguranta, posibilitatea introducerii de elemente asimetrice in proiect, care ar aduce un plus de personalitate casei si care, dozate cum se cuvine, nu ar afecta aspectul general al locuintei tale. In functie de preferintele tale, expertii in domeniul arhitecturii pot crea una sau mai multe randari care sa-ti serveasca drept reprezentare aproape fidela a ceea ce urmeaza sa se construiasca.

 

Acoperisul cu inclinatie mica: aspect intalnit la majoritatea caselor mediteraneene

 

h3_-1.2-acoperis-mediteranean-2

h3_-1.2.-acoperis-mediteranean

Incadrarea in stilul arhitectural mediteranean ar presupune, printre altele, si alegerea unui acoperis cu panta foarte mica. 

Sfatuieste-te cu arhitectul pentru a sti sigur ca acest tip de acoperis este potrivitl locului in care va fi ridicata casa. Ea trebuie sa se incadreze in estetica generala a cartierului in care va fi construita cladirea, pentru a nu se crea o discordanta deranjanta intre resedinta ta si cele ale vecinilor.

Chiar daca, din punct de vedere estetic, alegerea aceasta este una deosebita, trebuie sa tii cont in primul rand de latura practica a problemei: intreaba specialistii ce presupune un acoperis cu inclinatie mica, din punctul de vedere al curatarii acestuia, ori al acumularii apei in caz de ploi. Cel mai probabil, va fi nevoie sa investesti si in hidroizolarea acoperisului pentru a te asigura ca vei avea tot confortul in zilele ploioase si ca apa nu va patrunde in locuinta pe cai nedorite.

 

Design interior in spirit mediteranean: mobilierul de lemn si decoratiunile din iuta

 

h3.-1.3.-vase-de-ceramica-min

Elementele decorative specifice lantului de tari mediteraneene sunt corpurile de mobila din lemn de tec, covoarele si cosurile din iuta, alaturi de vesela si vasele decorative din ceramica. Estetica abordata este, in principiu, una minimalista, similara cu cea preferata in unele tari asiatice. Imperfectiunile obiectelor decorative sunt foarte apreciate, conferind personalitate intregului spatiu.

h3-1.3.-scaun-de-lemn-min

h3-13-cos-de-iuta-min

h3-1.3.-vase-minimaliste-min

h3-1.3.-pat-minimalist-lemn-min

Impacarea trecutului cu viitorul: pe ce sa te concentrezi daca vrei o casa mediteraneeana moderna

 

Stilul mediteranean poate parea, din anumite puncte de vedere, unul auster. Daca esti o persoana mai extravaganta si iti doresti ca locuinta ta sa fie foarte bine ancorata in prezent, poti opta pentru numeroase artificii stilistice care vor crea puntile ideale dintre trecut, prezent si viitor. Din fericire, acest stil arhitectural este unul care poate fi foarte usor adaptat la gusturile fiecaruia.

h2-2-becuri-decorative-min

Una dintre variantele preferate in prezent este transformarea unor portiuni din spatiul interior in sectiuni specifice stilului industrial. Acesta presupune utilizarea in scop decorativ a unor elemente arhitecturale de tipul tevilor de cupru, becurilor cu filament decorativ sau a peretilor aparent nefinisati.

h2-2-becuri-decorative-2-min

Alte posibile astfel de punti dintre trecut si viitor pot fi realizate prin introducerea unor aranjamente de plante verzi in fiecare incapere a locuintei, ori, din contra, prin eliminarea, pe cat posibil, a oricarui obiect neesential din casa, pentru abordarea unui stil minimalist.

 

Formele organice: motiv al arhitecturii mediteraneene de ieri si de azi

h3.-2.1.-forme-organice

Filosofia din spatele arhitecturii organice este aceea ca orice cladire este, la fel ca cei care ii dau viata, un ,,organism” care trebuie sa se incadreze in mod natural in mediul in care este construit. Comuniunea dintre om si natura este o tema foarte placuta arhitectilor zilelor noastre, care gasesc adesea proiectele ce contin forme organice mult mai usor de incadrat  in cerintele modernitatii.

 

Plantele de interior: creeaza cu succes o replica a paradisului mediteranean

h3-2.2-planta-de-interior-verde-min

Plantele verzi sunt foarte folositoare pentru infrumusetarea casei tale si, plasate in ghivecele si in locurile potrivite, pot da unei locuinte un aer extrem de actual. Alege plante mari de tipul ficusului, suculente si cactusi. Nu sunt greu de ingrijit, iar aspectul lor este spectaculos. Schimbarea adusa de aceste elemente decorative este uluitoare.

h3-2.2-planta-de-interior-verde-3-min

Daca simti ca nu vei putea avea grija de toate plantele pe care le-ar necesita un astfel de artificiu de design interior, poti opta pentru varianta aranjamentelor de plante uscate. Acestea sunt in egala masura deosebite si apreciate de un numar din ce in ce mai mare de oameni.

h3-2.2-planta-de-interior-verde-2-min

h3-2.2-planta-de-interior-uscata-2-min

h3-2.2-planta-de-interior-uscata-min

h3-2.2-planta-de-interior-uscata-3-min

Minimalismul: alegerea perfecta pentru orice casa in stil mediteranean

Minimalismul este o trasatura definitorie a acestui stil arhitectural. Cu cat sunt mai ,,intens” aplicate principiile minimalismului, cu atat devin mai impresionante rezultatele.

 

Totusi, a avea o astfel de locuinta necesita, in mare parte, adaptarea stilului de viata la unul lipsit de multe dintre placerile cotidiene. Poate fi purificator, dar, in egala masura, si frustrant. Este important ca interiorul casei tale sa se potriveasca cu sufletul tau si nu in mod obligatoriu cu tendintele in materie de aranjamente interioare.

h3.-2.3.-minimalism-3

Prin urmare, chiar daca a-ti ridica o casa in stil mediteranean implica un efort considerabil si o investitie pe masura, rezultatele cu siguranta nu te vor dezamagi si te vei bucura alaturi de familia ta de un camin ideal atat pentru zilele toride de vara, cat si pentru cele geroase din toiul iernii.

 

 

Sursa foto: Unsplash.com

Contacteaza-ne
Lucram de luni - vineri : 08.00 - 21.00 sambata : 10.00 - 16.00
Proiectare
0736.480.048
Executie
0728.873.254
Chat Online
Incepeti un chat
Scrie-ne
office@hauze.ro
Blogul nostru
Top cele mai ciudate proiecte case
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai bizare proiecte case construite vreodată? În materie de amenajare și proiectare, creativitatea este cel mai important element.
Citeste mai mult
27 Septembrie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case sustenabile - tendințe pentru 2025
Te afli în căutarea unor proiecte case primitoare, dar nu vrei ca investiția să aducă multe pagube naturii înconjurătoare? Locuințele sustenabile au devenit foarte populare.
Citeste mai mult
27 August 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case - cum să organizezi un party în grădină?
Sezonul estival vine în întâmpinarea celor care își doresc să se bucure de experiențe frumoase în compania celor dragi, dar și de proiecte case desăvârșite.
Citeste mai mult
29 Iulie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Cum să decorezi un proiect casa fără să găurești pereții?
Vrei să transformi un proiect casa simplist în propria oază de liniște și relaxare? După etapele de execuție, amenajarea locuinței reprezintă următorul și cel mai important pas ....
Citeste mai mult
25 Iunie 2024
Arh. Tudor Balanoiu