/ Proiecte de casa / Blog / Casa cu un nivel vs. casa cu etaj: ce aleg ?

Casa cu un nivel vs. casa cu etaj: ce aleg ?

vu-anh-TiVPTYCG_3E-unsplash

 Cuprins  hide 

 Astazi mi-am propus sa va ofer raspuns la o problema cu care multi dintre clientii mei ajung la mine. Ei nu stiu daca sa aleaga o casa cu un nivel sau daca ar fi mai potrivita una cu etaj. Raspunsul nu este unui general valabil insa haideti sa vedem impreuna avantajele si dezavantajele fiecarui tip de plan de constructie.

Avantajele si dezavantajele caselor cu un singur nivel

Daca ai copii mici sau locuiesti impreuna cu persoane in varsta sau cu probleme de mobilitate, alegerea unei case cu un singur nivel poate fi decizia optima. Acest tip de casa nu are scari interioare deci sunt eliminate problemele de accesibilitate si diminuate riscurile de accidentare a copiilor. De asemenea, poate fi o varianta la care sa apelezi in zonele in care exista restrictii privind inaltimea cladirilor.

Un alt avantaj important este faptul ca pot fi proiectate camere cu suprafete mari, ferestre ample si chiar pereti din sticla, facilitati pe care proiectarea unei case cu etaj nu ti le parmite. Compartimentarea unei astfel de case este simpla, spatiul aferent putand fi folosit eficient. Diferenta dintre amprenta la sol si spatiul locuibil este minima. In plus, ai posibilitatea de a construi spatii exterioare cu costuri minime.

Nu in ultimul rand, te ajuta sa elimini spatiul mort aferent zonei scarilor.

Exista, totusi, si doua aspecte consideratie negative:

  • necesitatea detinerii unui teren mai mare, mai ales pentru a se putea respecta normele de distantare fata de alte case si implicit diminuarea spatiului ramas pentru amenajari exterioare (gradina de legume, gradina de flori, spatiu de joaca pentru copii, piscina).
  • Cheltuieli mai mari cu fundatia avand in vedere suprafata extinsa a acesteia.

Avantajele si dezavantajele caselor cu etaj

Un avantaj major al caselor cu etaj este separarea completa a zonei de zi fata de cea de noapte. In acest mod, se asigura liniste si intimitate. De asemenea, intr-o casa cu etaj pot locui mai multe generatii, realizandu-se o structura ce permite separea completa si chiar acces diferit.

Un alt avantaj ce trebuie luat in calcul este faptul ca o casa cu etaj are un cost mai mic pe metru patrat deoarece amprenta la sol este mai mica si implicit costurile de baza cu excavarea, turnarea fundatiei si realizarea acoperisului sunt mai reduse. In plus, ea este si mai eficienta din punct de vedere al consumului de energie fiindca spatiul exterior este mai putin expus la conditiile meteorologice.

Multi clienti mi-au spus faptul ca prefera sa aiba o priveliste generoasa, mai ales in cazul constructiilor aflate langa padure sau pe malul unui lac. In aceste cazuri, am apelat intotdeauna la planuri de constructie cu etaj deoarece aceste case ofera posibilitatea unei privelisti speciale, mult mai ample in comparatie cu cele ale unei case construite pe un nivel.

Minusurile vizeaza urmatoarele aspecte:

  • Spatiul necesar a fi alocat scarilor care este considerat un spatiu mort;
  • Probleme de accesibilitate in cazul persoanelor varstnice si al celor cu dizabilitati;
  • Necesitatea folosirii unor mijloace de siguranta si protectie pentru copii.

In loc de concluzie as putea spune ca experienta mi-a demonstrat faptul ca diferentele de cost intre cele doua case nu sunt majore, compensandu-se in locurile esentiale. In luarea unei decizii iti recomand sa tii cont de suprafata de teren pe care o ai la dispozitie si de nevoile si dorintele reale ale familiei tale, atat pe temen scurt cat si pe termen mediu si lung. Daca iti doresti o discutie mai ampla sau ai nevoie de servicii de proiectare case, nu ezita sa ma contactezi.

Contacteaza-ne
Lucram de luni - vineri : 08.00 - 21.00 sambata : 10.00 - 16.00
Proiectare
0736.480.048
Executie
0728.873.254
Chat Online
Incepeti un chat
Scrie-ne
office@hauze.ro
Blogul nostru
Proiecte case mici - idei de amenajare pentru Paște
Sezonul primăvăratic a sosit deja, iar sărbătorile pascale bat la ușă, ceea ce înseamnă că amenajarea unor proiecte case mici trebuie adaptată în consecință. Cum anume?
Citeste mai mult
29 Martie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte de case - tendințe în amenajarea livingului 2024
Pentru anul 2024 au fost propuse deja câteva tendințe pentru a conferi livingului o notă personalizată. Minimalismul își face loc, influențele scandinave sunt ...
Citeste mai mult
27 Februarie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiect casa de Valentine’s Day - idei de amenajare
Cum poți sărbători mai bine ziua îndrăgostiților (14 februarie) dacă nu prin amenajarea unui proiect casa? Într-adevăr, nimic nu se compară cu o cină romantică ...
Citeste mai mult
29 Ianuarie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case - Tendințe în design interior pentru 2024
Vrei să obții un proiect casa desăvârșit, în pas cu noile reguli de amenajare interioară? Nu-i deloc dificil - tot ce trebuie să faci este să urmezi tendințele anului 2024.
Citeste mai mult
21 Decembrie 2023
Arh. Tudor Balanoiu