/ Proiecte de casa / Blog / Arhitectul: Cat de important este rolul sau in constructia unei cladiri?

Arhitectul: Cat de important este rolul sau in constructia unei cladiri?

Arhitectul-Cat-de-important-este-rolul-sau-in-constructia-unei-cladiri

  Pentru a construi cladiri impunatoare, care-ti taie respiratia prin frumusetea lor, arhitectul trebuie sa fie un om extrem de creativ. Pentru ca o constructie sa reziste timpului, el trebuie sa fie un inginer stralucit, iar pentru ca aceasta sa se incadreze perfect mediului sau, arhitectul trebuie sa aiba si o capacitate de analiza extraordinara. 

   Prin munca sa, el schimba aspectul unui oras si are capacitatea de a imbogati viata oamenilor atat fizic, cat si psihologic si emotional. Afla din acest articol ce face mai exact un arhitect si de ce design-ul sau este atat de important.

Cuprins  hide 

 

 

Ce face un arhitect?

Arhitectul proiecteaza o constructie noua sau face modificari si reamenajari unei cladiri deja existente. El trebuie sa-si foloseasca cunostintele specializate in constructii si abilitatile de desen pentru a concepe unele functionale, sigure, durabile si estetice.

De obicei, arhitectul ramane implicat pe tot parcursul procesului de constructie, fiind nevoit sa-si adapteze planurile in functie de constrangerile bugetare, de factorii de mediu si, bineinteles, de nevoile clientilor. Prin urmare, ei fac parte din echipa generala de proiectare si colaboreaza indeaproape cu o serie de profesionisti in constructii pana la finalizarea proiectului.

Arhitectul poate avea multe roluri in cadrul proiectului. El poate fi, pe rand, un inspector de santier, un consilier de planificare, un proiectant, un manager de echipa sau un mediator atunci cand apare vreo disputa. El poate sa faca, teoretic, orice activitate care este necesara pentru a impinge proiectul inainte.

Rolul si responsabilitatile sale includ urmatoarele:

  • Creeaza design-ului unei cladiri prin realizarea unor desene extrem de detaliate;
  • Colaboreaza cu profesionistii in constructii pentru a determina fezabilitatea unor proiecte;
  • Cunoaste legislatia urbanistica si impactul asupra mediului;
  • Solicita autorizatia de planificare si consiliere de la departamentele guvernamentale de constructii;
  • Tine cont de bugetul proiectului si cerintele specifice;
  • Colaboreaza cu ingineri si manageri de constructii, topografi si tehnologi arhitecturali;
  • Isi adapteaza planurile in functie de circumstante si problemele care apar pe parcurs;
  • Merge pe santier si la intalnirile cu clientii.

Care sunt etapele muncii unui arhitect?

Schita-de-planificare-a-unei-constructii

Munca unui arhitect este impartita in mai multe etape care includ, in linii generale, urmatoarele actiuni:

  • Programarea strategiei

In cadrul acestui prim pas, arhitectul se va intalni cu potentialul sau client pentru a discuta despre cerintele specifice ale proiectului. Ei vor stabili impreuna care este obiectivul general al proiectului si care sunt cerintele si dorintele clientului. In plus, arhitectul va analiza locul de constructie si peisajul, evaluandu-l in contextul propunerilor clientului. La final, el va oferi consiliere cu privire la caracterul practic al proiectului.

Bugetul disponibil va fi discutat in aceasta etapa si se va estima si durata proiectului. In unele cazuri, arhitectul ar putea sa se consulte in acest moment cu alti profesionisti pentru a determina o prima fezabilitate a proiectului.

  • Conceperea design-ului

Dupa intalnirea cu clientul, arhitectul va trece la partea de concept design. Aceasta inseamna ca el va pregati si formula un raport care va include schite detaliate de proiectare si dezvoltare. Aceasta va fi prima ocazie a clientului de a vedea exact cum poate arhitectul sa puna in practica dorintele sale.

Clientul va fi informat si despre necesitatea serviciilor suplimentare a altor specialisti, precum: ingineri, masurator, architect peisagist, consultant electric.

Dupa ce s-a convenit asupra schitei, se poate transmite autoritatii locale o prezentare a planificarii pre-cerere, care cuprinde un set de desene de baza si documente care sa precizeze intentia de proiectare. Aceasta va scoate la iveala orice problema specifica locului de constructie (site-ului) care ar putea fi luata in considerare pentru planificare. Aceasta etapa de lucru se poate incheia cu un raport de estimare timpurie a costurilor.

  • Dezvoltarea si rafinarea design-ului si pregatirea documentelor de constructie

In cadrul acestei etape, se va dezvolta in detaliu schita proiectului si se vor face modificari in conformitate cu schimbarile pe care le doreste clientul (de exemplu, daca apar alte dorinte in urma prezentarii initiale de proiectare sau daca exista modificari de buget).

Toate aceste modificari vor fi compilate in desenele si documentele relevante, necesare pentru depunerea cererii de planificare. Formularele vor fi pregatite si trimise catre autoritatea locala, iar arhitectul va monitoriza progresul aplicatiei si va raporta clientului orice aspecte importante.

  • Contractarea lucrarilor

Dupa ce a fost obtinuta autorizatia, clientul va putea cere de la firmele contractoare oferte de pret. Arhitectul poate ajuta clientul sa evalueze ofertele firmelor contractoare, analizand eventuale anomalii si verificand informatii lipsa. Insa, este important ca arhitectul sa ramana impartial in timpul acestei proceduri si sa ofere o opinie obiectiva, bazata pe costuri si calitatea lucrarii. Dupa ce au avut loc negocieri si s-a stabilit un executant, se pot incepe lucrarile.

  • Constructia propriu-zisa si inchiderea proiectului

In functie de tipul contractului de constructie, de dimensiunea si domeniul de aplicare al proiectului, arhitectul poate avea un rol in administrarea contractul de constructie. Clientul poate alege sa utilizeze un manager de proiect si un diriginte de santier.

Sarcinile lor vor include inspectii la locul de constructie, tratarea problemelor care apar pe parcurs si monitorizarea progresului proiectului. In momentul terminarii constructiei, echipa de profesionisti va elibera un certificat care sa ateste indeplinirea tuturor obligatiilor, inclusiv calitatea lucrarilor.

In concluzie, rolul unui architect este unul complex. El trebuie sa aiba o multime de calitati importante, sa fie creativ, tehnic si sa aiba o capacitate extraordinara de analiza. El este responsabil atat de estetica unei cladiri, cat si de durabilitatea sa.  

 

Sursa foto: Pixabay.com

Contacteaza-ne
Lucram de luni - vineri : 08.00 - 21.00 sambata : 10.00 - 16.00
Proiectare
0736.480.048
Executie
0728.873.254
Chat Online
Incepeti un chat
Scrie-ne
office@hauze.ro
Blogul nostru
Proiecte de case - tendințe în amenajarea livingului 2024
Pentru anul 2024 au fost propuse deja câteva tendințe pentru a conferi livingului o notă personalizată. Minimalismul își face loc, influențele scandinave sunt ...
Citeste mai mult
27 Februarie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiect casa de Valentine’s Day - idei de amenajare
Cum poți sărbători mai bine ziua îndrăgostiților (14 februarie) dacă nu prin amenajarea unui proiect casa? Într-adevăr, nimic nu se compară cu o cină romantică ...
Citeste mai mult
29 Ianuarie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case - Tendințe în design interior pentru 2024
Vrei să obții un proiect casa desăvârșit, în pas cu noile reguli de amenajare interioară? Nu-i deloc dificil - tot ce trebuie să faci este să urmezi tendințele anului 2024.
Citeste mai mult
21 Decembrie 2023
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case - cum amenajăm casa de Crăciun?
Perioada sărbătorilor este aproape, iar amenajarea unor proiecte case nu mai poate aștepta. Decorarea festivă a locuinței creează atmosfera ideală momentelor petrecute ....
Citeste mai mult
29 Noiembrie 2023
Arh. Tudor Balanoiu