/ Proiecte de casa / Blog / Alegerea tipului casei de locuit – primul pas important catre realizarea locuintei visate

Alegerea tipului casei de locuit – primul pas important catre realizarea locuintei visate

proiect-casa-desen-tehnic-cu-dispunere-camere

Alegerea viitorului tip de casa in care vei locui tu si familia ta este o decizie importanta pe care va trebui sa o iei dupa o studierea atenta a avantajelor si dezavantajelor fiecarui model in parte. Aceasta, deoarece o casa noua nu este o investitie simpla si presupune, uneori, costuri destul de insemnate, drept pentru care este de dorit sa fii multumit in final cu optiunea pe care ai ales-o. 

In acest articol iti voi arata cateva din cele mai uzuale tipuri de locuinte din Romania si unele caracteristici esentiale ale acestora.

Cuprins  hide 

Tipuri de locuinte fara etaj – o alegere inspirata din punct de vedere al costurilor

Locuintele fara etaj sunt acele constructii a caror suprafata locuibila este, de regula, aceeasi cu amprenta acestora la sol. Practic, nu exista o limita a marimii ariei construite, aceasta unitate de masura tinand doar de bugetul pe care esti dispus sa-l aloci pentru materiale si manopera. 

Daca ai in vedere construirea pe o suprafata mare, ar fi bine sa detii un teren suficient de incapator, care sa aiba o forma cat mai simetrica. De exemplu, nu ar fi ideala o parcela foarte lunga si ingusta, deoarece limiteaza cu mult desfasurarea unei constructii ce necesita depasirea acestor bariere spatiale. De aceea, pentru un proiect de casa cu parter este indicat sa ai o proprietate cu o deschidere la strada generoasa ori un teren suficient de mare, astfel incat sa asiguri un loc de parcare al masinii, daca este cazul, dar si pentru a proiecta cat mai usor si alte spatii anexe locuintei.

Un avantaj al caselor doar cu parter este stabilitatea mai mare la eventualele cutremure, dar si la intemperii violente. Neavand o suprastructura inaltata, centrul de greutate este mai aproape de sol, astfel ca soliditatea unei astfel de constructii este considerabila. In plus, costurile cu o astfel de locuinta, incadrata la tipurile de case mici, sunt mult reduse fata de al celorlalte modele, cu etaje sau mansarde. 

O buna aplicare a acestui model constructiv sunt tipurile de case traditionale romanesti sau cele ecologice, la care se pot folosi materiale neutre sau naturale. Unul din tendintele in domeniu este reprezentat de locuintele construite din baloti presati de paie, un material care este un excelent izolator natural.

Tipuri de case cu etaj – confort si spatiu suplimentar pentru familiile mai numeroase

Atunci cand numarul membrilor familiei este mai mare, si nevoia de spatiu locuibil creste proportional. Iar daca nici terenul pe care il detii nu este configurat astfel incat sa permita o extindere prea mare a constructiei, casele cu etaj devin o solutie demna de luat in seama. 

Ridicarea pe verticala inseamna un spatiu locuibil suplimentar considerabil, fiecare etaj fiind o noua platforma unde pot fi dispuse camera cu diferite destinatii: dormitoare, bai, spatii anexe. De regula, livingul si bucataria sunt dispuse la parterul imobilului, pe cand incaperile de dormit si baile se afla la etaj. Dar asezarea acestora poate fi modificata dupa dorinta ta prin discutia cu arhitectul care va intocmi proiectul casei cu etaj si te va ajuta cu o pozitionare cat mai bine gandita a spatiului interior. 

Locuintele familiale cu etaj au avantajul ca pot permite proiecte constructive si arhitecturale diverse, de la cele mai moderne tipuri de case si pana la cele construite in stiluri arhitectonice unice sau imitand stilurile clasice. Tersasele, arcadele si apele acoperisului sunt doar cateva din elementele de design care pot adauga o nota de unicitate constructiei. 

De asemenea, tipurile de case duplex sunt, de regula, cu etaj, datorita faptului ca proiectarea, dar si constructia sunt mai eficiente din punctul de vedere al costurilor.

Tipurile de case cu mansarda – estetica si utilitate

Locuintele cu mansarda sunt un compromis de succes intre casele cu parter si cele cu etaj, preluand avantajele ambelor lumi intr-o imbinare unica si cocheta. Ele asigura suficient spatiu locativ pentru o familie de 3, 4 sau chiar 5 ori mai multe persoane, dar nu au costuri de constructie foarte mari comparativ cu o casa fara nivel suplimentar. 

Mansarda provine de la numele arhitectului francez François Mansart, initiatorul stilului neoclasic. Acest element arhitectonic nu trebuie confundat cu podul, care este doar un spatiu tehnic aflat imediat sub acoperis. Desi are aceasi localizare, mansarda este un spatiu locuibil prin definitie. 

Un proiect de casa cu mansarda consta, de regula, dintr-o zona de zi compusa din living, bucatarie, diverse spatii tehnice sau sanitare si de depozitare aflate la parter si din unul sau mai multe dormitoare in spatiul dintre planseu si acoperis, ce pot fi prevazute atat cu ferestre de tip velux, inclinate si integrate in panta acestuia, cat si de tip standard, numite, in acest caz, lucarne. De asemenea, proiectarea poate include si un garaj pentru masina, de regula, lipit de corpul principal al imobilului.

Asadar, luarea unei decizii pentru construirea unei case trebuie sa fie una informata, iar acum ai o baza de plecare in cercetarea pe care o vei intreprinde catre locuinta visurilor tale.

Sursa foto: pixabay.com, hauze.ro

Contacteaza-ne
Lucram de luni - vineri : 08.00 - 21.00 sambata : 10.00 - 16.00
Proiectare
0736.480.048
Executie
0728.873.254
Chat Online
Incepeti un chat
Scrie-ne
office@hauze.ro
Blogul nostru
Proiecte de case - tendințe în amenajarea livingului 2024
Pentru anul 2024 au fost propuse deja câteva tendințe pentru a conferi livingului o notă personalizată. Minimalismul își face loc, influențele scandinave sunt ...
Citeste mai mult
27 Februarie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiect casa de Valentine’s Day - idei de amenajare
Cum poți sărbători mai bine ziua îndrăgostiților (14 februarie) dacă nu prin amenajarea unui proiect casa? Într-adevăr, nimic nu se compară cu o cină romantică ...
Citeste mai mult
29 Ianuarie 2024
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case - Tendințe în design interior pentru 2024
Vrei să obții un proiect casa desăvârșit, în pas cu noile reguli de amenajare interioară? Nu-i deloc dificil - tot ce trebuie să faci este să urmezi tendințele anului 2024.
Citeste mai mult
21 Decembrie 2023
Arh. Tudor Balanoiu
Proiecte case - cum amenajăm casa de Crăciun?
Perioada sărbătorilor este aproape, iar amenajarea unor proiecte case nu mai poate aștepta. Decorarea festivă a locuinței creează atmosfera ideală momentelor petrecute ....
Citeste mai mult
29 Noiembrie 2023
Arh. Tudor Balanoiu