Urmeaza sa construiesti casa la care ai visat mereu si te-ai gandit la intreg proces. Stii exact ceea ce vrei si ai nevoie in viitoarea ta casa dar ai luat in calcul si aspectele pe care nu ti le doresti? Ai analizat totul cu atentie, inclusiv lucrurile care ar putea sa nu functioneze corespunzator?
In momentul in care constuiesti o casa trebuie sa o privesti din mai multe unghiuri. Este important sa iei in calcul toate aspectele necesare: stilul tau de viata, potentiala extindere a familiei tale, cresterea copiilor, gazduirea oaspetilor. O data ce ai pus in pagina aceste aspecte, un arhitect bun te va sfatui si ajuta sa iei cele mai potrivite decizii, sa faci economii, fara a face rabat de la calitate.
In articolul de astazi iti voi arata 10 greseli pe care sa le eviti atunci cand iti construiesti viitoarea casa.
O planificarea insuficienta poate conduce la probleme cu umiditatea si aparitia mucegaiului si implicit la serioase probleme de sanatate. Prin urmare, acorda o atentie speciala dimensiunii unitatilor de aerisire si sistemelor de ventilatie. Modelele prea mici nu vor functiona corespunzator si casa ta nu va fi racita si incalzita asa cum ar trebui. Vei observa acest lucru in momentul in care iarna va fi prea rece iar vara prea cald. De asemenea, unitatile prea mari vor consuma multa energie si vor genera costuri pe care ai putea sa le eviti.
Daca nu iti propui sa constuiesti o casa foarte mare, este vital sa planifici, cu atentie, spatiul si sa alegi designul potrivit. Vei avea nevoie de spatii generoase de depozitare insa ai grija unde le asezi. Ai nevoie de un dressing separat in care sa intri din dormitorul principal sau poti aloca acel spatiu pentru realizarea unei bai matrimoniale mai mari? De asemenea, ai grija la dulapurile si sifonierele incastrate in perete. Poti include unul in fiecare dormitor si unul in holul de la intrare. Insa daca acestea vor ocupa mult spatiu, in final vei avea o sufragerie mai mica. Vei beneficia de o mansarda? Poate fi o alegere inteleapta sa prevezi aici un spatiu de depozitare pentru hainele sezoniere astfel incat, in dormitoare, sa pastrezi doar hainele curente si sa ai nevoie de un dressing/sifonier mai mic.
Atunci cand realizezi designul propriei tale case trebuie sa pornesti de la stilul tau de viata si de la obiceiuri. Cat timp planuiesti sa locuiesti aici? Va trebui sa incluzi elemente de siguranta pentru bebelusi si copii? Sau ce nevoie vei avea atunci cand vei ajunge la varsta pensionarii? Gandeste-te inclusiv pe termen lung pentru a putea prevedea necesitatile.
Ai grija sa prevezi numeroase iesiri pentru corpuri de iluminat si intrerupatoare. De asemenea, ia in calcul un numar minim necesar de ferestre. Este recomandabil sa se gaseasca minim o fereastra in fiecare camera. Atunci cand este posibil, lumina naturala este bine sa fie sursa principala de iluminat.
Adaugarea unei camere de jocuri sau a unei camere de sport poate fi tentanta dar fa acest lucru numai daca urmeaza, cu adevarat, sa o folosesti. In general, o camera nefolosita devine doar un spatiu unde sa depozitezi lucruri pe care nu le vei utiliza niciodata. Daca iti doresti sa ai o camera suplimentara ofera-i functionalitati multiple. O camera pentru hobby-uri poate nu va fi folosita insa un birou care se transforma rapid intr-o camera de oaspeti va reprezenta un element ce iti va fi de ajutor.
Aceasta este o decizie personala. Poti alege sa o plasezi in subsol sau in mansarda, departe de dormitoare, pentru a evita umezeala. Insa ia in calcul daca te poti deplasa, cu usurinta, pana acolo de fiecare data cand este nevoie. Accesul pe scari iti este sau nu facil? Sau ti-ar fi mai confortabil ca acesta camera sa se gaseasca in zona dormitoarelor?
Dormitorul trebuie sa fie amplasat cat mai departe posibil de orice sursa de zgomot. Dormitorul matrimonial nu trebuie niciodata sa se afle langa sau deasupra garajului mai ales daca ceilalti membri ai familiei obisnuiesc sa ajunga acasa atunci cand tu dormi sau te odihnesti. Daca ai ales sa construiesti o casa pe un sigur nivel, plaseaza-l in coltul cel mai indepartat al acesteia. De asemenea, el nu ar trebui nici sa aiba vreun perete comun cu sufrageria.
Daca ai sau urmeaza sa ai copii mici ori locuiesti cu persoane cu mobilitate redusa si construiesti o casa cu mai multe etaje, iti recomand sa prevezi un dormitor si la parter pentru a minimiza riscurile de accidentare.
O alegere inteleapta poate fi plasarea bucatariei langa garaj si construirea unei cai de acces intre cele doua zone. In acest mod, in momentul in care ajungi acasa cu cumparaturile, nu va mai fi nevoie sa mergi cu ele prin toata casa. In plus, daca obisnuiesti sa iei masa in sufragerie, este optim ca distanta dintre cele doua camere sa fie cat mai redusa.
In general, ii sfatuiesc pe clientii mei sa aseze garajul la nivelul principal, aproape de bucatarie si de holul de intrare in casa deoarece, de cele mai multe ori, ajung acasa cu plase cu cumparaturi, cu pantofi murdari si este optim sa nu aiba un circuit foarte lung prin casa.
Tu esti peroana care cunoaste cel mai bine stilul de viata si nevoile familiei. Nu te lasa influentat de toate parerile rudelor si prietenilor. Stabileste doua liste de baza care sa includa ce iti doresti si ce nu de la viitoarea ta casa apoi discuta cu arhitectul cu care colaborezi si stabiliti impreuna planul optim al casei.