Acum, mai mult ca niciodata, industria constructiilor cunoaste o dezvoltare accelerata si are parte de investii masive pentru proiecte cu scopuri diverse. Toate acestea determina clasificarea terenurilor, astfel incat acestea sa poata fi folosite atat pentru constructii, cat si in scopuri agricole, doua dintre cele mai importante componente din infrastructura unei tari.
Cu toate acestea, dezvoltarea urbana a evoluat atat de tare incat conditiile pentru a ridica o constructive pe teren extravilan s-au schimbat si multi sunt nevoiti sa faca diverse modificari in proiectele de constructie pentru a se adapta cerintelor curente.
In acelasi timp, lipsa de informare duce si la multe situatii in care multi doresc sa ridice pe un teren extravilan o constructie care nu poate fi aprobata pe un astfel de spatiu. De aceea, este nevoie de explicarea tuturor conditiilor in care constructia unei cladiri poate fi aprobata. De asemenea, trebuie stabilit si tipul de cladire, deoarece terenul extravilan are scopuri bine stabilite si exista doar anumite tipuri de cladiri care pot fi ridicate pe el.
Asadar, cei interesati de inceperea unui proiect mic sau mare care vizeaza un teren extravilan, pot afla rapid cateva informatii de baza despre ce presupune o astfel de initiativa si modul in care se poate finaliza.
Pentru a sti daca proiectul se poate construi pe teren extravilan, trebuie asimilate cateva informatii de baza care arata cu exactitate ce este un extravilan, ce tip de cladire poate fi ridicata si care sunt caracteristicile principale.
Una dintre cele mai mari probleme este necunoasterea exacta a termenului de “extravilan”.
Un teren extravilan este un spatiu din afara unei localitati, indiferent ca este vorba de sat, comuna sau oras, si poate fi utilizat doar pentru scopuri agricole, cum ar fi cultivatul.
In primul rand, pe un teren extravilan nu se pot construi cladiri de locuit. In schimb, pot fi ridicate cladiri care faciliteaza activitatea agricola desfasurata pe acel teren, precum depozitele, gheretele, ateliere.
Cea mai importanta caractestica a unui teren extravilan o reprezinta pozitionarea. Acesta trebuie sa fie in afara zonelor de locuit, sate, comune sau orase. De asemenea, acesta mai este caracterizat printr-un sol calitativ, care sa permita ridicarea unei cladiri de dimensiuni mici sau medii.
Proiectul unei constructii in extravilan trebuie sa includa anumiti pasi esentiale si sa tina cont de anumite aspecte esentiale. Astfel, este recomandata solicitarea unei companii specializate in proiecte de casa si arhitectura care il poate prelua de la inceput si poate monitorizeza intreaga activitate.
In primul rand, investitia trebuie sa fie una potrivita. In acest caz, este nevoie de o atentie suplimentara, deoarece un teren extravilan poate avea un pret de pana la 10 ori mai mic decat unul intravilan, dat fiind faptul ca nu este destinat locuintelor. De asemenea, investitia trebuie facuta in functie de suprafata utilizata in scop agricol.
In ceea ce priveste proiectul de casa, este obligatorie consultarea unui specialist. In acelasi timp, este nevoie si de sprijin pentru demersul legal pe care il presupune achizitia terenului si utilizarea sa in scopurile pentru care este destinat. Nu toate terenurile pot fi folosite pentru agricultura, asa cum anumite terenuri nu pot fi folosite pentru a construi locuinte.
Diferentele dintre un teren intravilan si unul extravilan sunt destul de usor de inteles. Daca unul extravilan inseamna o amplasare in afara localitatilor, cel intravilan este in interiorul acestora si poate fi folosit pentru amplasarea locuintelor. Un teren extravilan poate deveni intravilan daca este achitata o taxa destul de mare, ce poate reprezenta de cateva ori suma de achizitie a terenului extravilan.
Prin urmare, pentru a ridica o constructie teren extravilan, trebuie cunoscute aceste informatii extrem de importante.
Sursa foto: Envato.com